ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


14 decembrie este pentru mine o zi specială. Într-o zi de 14 decembrie, în urmă cu 181 de ani, a fost chemat la Ceruri sufletul unui mare patriot, al unuia dintre cei mai mari iubitori de neam și de glie pe care i-a avut vreodată acest popor: Iancu Jianu.

A rămas în memoria culturală prin multe portrete. Cele mai multe îi consemnează imaginea de haiduc. Însă Iancu Jianu a fost un erou complex. A fost boiernaș, a fost zapciu, a fost apărător al celor obidiți, a fost diplomat, a fost justițiar. Și-a iubit neamul, i-a urât pe trădători, n-a stat pe gânduri, și-a apărat glia, a cunoscut limbi străine, a ctitorit biserici, a fost căpitan de panduri în oastea lui Tudor Vladimirescu. A lăsat în urma lui oameni iubitori de neam care au dus și duc mai departe spiritul de justițiar al bunicului, străbunicului și al străbunului lor. A fost erou de povestiri, personaj principal în jocuri "de-a haiducii", erou central în romane, în spectacole de teatru, jucate pe mari scene ale țării, dar și personaj de teatru popular, erou în filme mute și cu sonor, erou în doine și în balade. Aș povesti multe... Mă opresc aici, spunându-vă că, din prețuire pentru Iancu Jianu, pe care l-am descoperit pe la vârsta de 5-6 ani în interpretarea lui Adrian Pintea (când mi-a intrat în inimă și rămas acolo pentru totdeauna), am ales să-i cercetez portretele într-o teză de doctorat în care, sub îndrumarea domnului profesor universitar emerit dr. Silviu Angelescu, am construit portretul eroului din Romanați pornind de la imaginea istorică, parcurgând un lung drum, literar și muzical, cinematografic, cercetând arhive și căi neumblate de multă vreme, șanțuri de apărare aproape dispărute, discutând cu istorici pasionați și cu oameni simpli, căutându-i urmașii și locurile prin care a trecut...

Susținerea publică a tezei a avut loc în vara lui 2019. Am concentrat, ulterior, cele 560 de pagini rezultate în două volume care au fost publicate la Editura "Etnologică" în "Colecția de Folclor". Îi mulțumesc domnului profesor univ. dr. Silviu Angelescu și tuturor celor care m-au încurajat (cadre didactice dedicate profesiei, familie și prieteni aleși, cercetători și editori - nu îi numesc, se vor regăsi în "poveste") să aduc în lumina prezentului o nouă perspectivă asupra construirii eroului Iancu Jianu.

Lucrarea "Iancu Jianu - o perspectivă asupra construirii eroului" în două volume poate fi comandată la Editura Etnologică sau cumpărată de la Editura Eminescu.

ActiveNews vă prezintă și filmul cu Adrian Pintea: