ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
*China și SUA schimbă între ele replici, pe un ton foarte moderat, pe tema responsabilităților pentru epidemie. Iar "pro-occidentalii" noștri din specia giruetă (cândva o bursă în Vest pentru influenceri, ori un post bun prin presa guvernamentală din Vest, ori pur și simplu că nu mai e cool să citezi din Ceaușescu) au numai certitudini, memorie strict conformă și se stropșesc teatral. Dacă se va dovedi că China poartă o responsabilitate (și cine și cum poate garanta în clipa de față contrariul?) să plătească! Iar așa ceva aș fi spus și dacă n-aș fi aparținut unei țări aparținând UE și NATO – statut cu care mă simt deplin compatibil, și pentru care după 1989 am militat și făptuit constant. Dar de ce să fie interzis să se creadă că o responsabilitate ar putea exista și în altă parte? Numai pentru că vântul care bate din vest face mai bine giruetei? Dacă nu, de ce nu ne-am aduce atunci aminte de tragi-comedia jucată la ONU de d-l Powell, Secretarul de stat american probând „uriașul arsenal chimic al Bagdadului” cu o fiolă pentru sumarul de urină? Nu ne-a convins acel episod că, indiferent unde s-ar situa față de Meridianul Greenwich, guvernele lumii sunt în stare de turpitudini (livresul pentru „porcării”)? În sfârșit, tot independent de actualul statut al țării mele, e onest să spun și că personal sunt sigur că Președinte american în exercițiu nu s-ar fi pretat la cele făcute la vremea lor de Președintele Bush și Secretarul său de stat. După cum azi îmi pare puțin probabil și ca SUA lui Donald Trump să fie țara ce să fi acționat în vreun fel cu rea-credință. În sfârșit, apropo de atitudinea onestă a Președintelui Trump în relația cu China pe tema dată, pe 25 ianuarie curent el a făcut public acest mesaj: "China lucrează din greu pentru a ține sub control coronavirusul. Statele Unite apreciază cu adevărat eforturile și transparența lor".

*Nici zece pandemii nu mă vor lepăda de Hristos. Doamne, ajută necredinței mele!

*Ca Orban de la Budapesta să nu fie confundat cu al nostru, agențiile internaționale de presă spun că România nu are prim-ministru.

*În situația de azi, nu doar sistemul nostru medico-sanitar e depășit, dar și cel european. Iar solidaritatea UE s-a risipit de parcă nici n-ar fi existat vreodată (ceea ce, în condițiile date, în bună parte e și de înțeles). Timp în care China, încercată ea însăși grav, face ce poate să ajute în Europa. Nu există țară europeană, începând cu Germania și Franța, care să nu fi păstrat relații bune cu China, fără ca – absolut firesc! – sistemele politice și de securitate să fi fost puse în vreun fel în cauză. Și fără ca Germania și Franța să devină astfel mai puțin "occidentale". Numai noi, prin același Președinte Iohannis, am găsit că e cazul să ne declarăm răspicat, în noiembrie trecut, împotriva relațiilor cu marea putere mondială.

*Pandemia va aduce și o gravă criză economică? Și-a dorit cineva aceasta, scăpând în cele din urmă lucrurile de sub control?

*În septembrie trecut Custodele Coroanei a conferit decorația regală "Nihil Sine Deo" fostului ambasador Hans Klemm (în cazul ambasadorilor această decorație se conferă pentru "aport incontestabil relațiilor Romaniei cu lumea"). Mulți dintre noi, inclusiv eu, am adus de-a lungul timpului repetate critici d-lui Klemm. Azi sunt tentat să cred că Suverana Casei Regale a putut să știe mai bine decât mine ce face.

*Continui să susțin că restricționarea severă a slujbelor religioase e o măsură prin care guvernele atee îi lovesc pe oameni în ce au ei mai de preț, în credința în Dumnezeu. Desigur că, până la un punct, nici Biserica noastră nu se poate sustrage măsurilor dictate de Stat. Însă era de datoria Ierahiei să fi spus până la această oră ce trebuia spus. Dacă va tăcea și în continuare iar lucrurile vor merge mai departe, s-ar putea ca în Noaptea Învierii, sau oricând altcândva, Ierarhia să se confrunte cu tulburarea cauzată oamenilor inclusiv prin pasivitatea sa.

*Părintele Arsenie Papacioc: "Tinerii din ziua de azi, săracii de ei, nici păcatul nu mai sunt în stare să-l facă ca lumea".

*Guvern nu mai avem, președintele-i o ficțiune. Republică în aia goală...

*Există pericolul ca din isteria virusului, ce ne e indusă cu rea intenție, să ne trezim războindu-ne cu frații din diaspora, cum s-a încercat și în august 2018