Subiecte: Istoria României
Tabloul votiv de la Mănăstirea Voroneț

10 ianuarie 1475: Bătălia de la Podul Înalt, considerată cea mai mare BIRUINȚĂ a creștinilor în fața unei armate islamice. Ștefan cel Mare: Vom lupta până la moarte pentru credința creștinească. VIDEO

Pe 10 ianuarie 1475, armata Sfântului Ștefan cel Mare a zdrobit corpul expediționar otoman, în bătălia de la Podul Înalt. Atunci, aproximativ 40.000 de luptători musulmani au pierit în luptă, aceasta fiind considerată cea mai grea înfrângere a unei armate islamice în fața uneia creștine.

FOTO: ZiaristiOnline.Ro

24 decembrie 1989: Ziua când s-a aranjat moartea lui Ceaușescu. Brucan hotărăște înființarea tribunalului care urma să-l judece și condamne pe dictator. Cum s-a evitat, în ultima clipă, măcelărirea trupelor USLA în Ghencea. VIDEO

Cronologia evenimentelor din decembrie 1989. Pe 24 decembrie 1989, noua putere instaurată la București decide uciderea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. Conform istoricului Alex Mihai Stoenescu, inițiativa i-a aparținut lui Silviu Brucan, secondat de Gelu Voican Voiculescu.

18 decembrie 1989. Elena Ceaușescu ordonă: ”Trageți cu tunul în Catedrală, să terminați odată cu ea!”. Apare în Scînteia Tineretului articolul ”Câteva sfaturi pentru cei aflați în aceste zile la mare” - FOTO

În timp ce Nicolae Ceaușescu a plecat în Iran, Elena Ceaușescu, rămasă la București, a fost informată că s-au reluat confruntările în Timișoara. Conform stenogramelor de la Procesul Timișoara, Elena Ceaușescu a făcut o criză de nervi și a ordonat: „Trageți cu tunul în Catedrală, să terminați odată cu ea!”.

21 octombrie: Sfinții Ardeleni care au plătit cu viața pentru refuzul a trece la catolicism. Sfinții Oprea, Visarion și Sofronie către greco-catolici: Vai de capul vostru, ați VÂNDUT sufletele voastre!

Proclamarea solemnă a canonizării lor a avut loc în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la 21 octombrie 1955. Ultimii doi din ceata mărturisitorilor ardeleni, preoții Moise Măcinic și Ioan din Galeș, au fost canonizați de către Sfântul Sinod în anul 1993, alături de alți sfinți bineplăcuți de Dumnezeu.

4 octombrie: Adormirea Elisabetei Rizea, viteaza din Nucșoara, simbol al rezistenței anticomuniste din România: Au început să mă bată până la sânge. Mi-au rupt câteva coaste și am leșinat. Îmi făceam cruce cu limba în cerul gurii. VIDEO

Elisabeta Rizea s-a născut pe 28 iunie 1912, în comuna Domnești, județul Argeș, în familia lui Ion și a Mariei Șuța. În 1950 a fost arestată pentru prima dată și condamnată la 6 ani de închisoare, pentru ajutorul acordat partizanilor din Muscel, fiind eliberată în 1956.