Frații Buzești. Ce nu știai despre căpitanii lui Mihai Viteazul: Și nu fu pe voia câinilor de tătari...
Poate ar trebui să pornim de la pisania mănăstirii din Căluiu
Poate ar trebui să pornim de la pisania mănăstirii din Căluiu
Institutul de Istorie "George Barițiu" a emis un document, intitulat "Punct de vedere asupra statutului românilor din Transcarpatia (Ucraina)" în care explică statutul regiunii din punct de vedere istoric.
Promulgarea Legii antilegionare, așa cum a fost denumită legea nr. 217/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, naște reacții peste reacții.
Între 24-26 iulie, la Mânăstirea Sâmbăta de Sus, din Făgăraș, au avut loc Zilele Rezistenței Naționale. Evenimentul s-a aflat la a șasea ediție.
Compania americană Doritos și-a lansat pagina de facebook în România, folosind o imagine care a stârnit supărarea utilizatorilor.
Dezbaterile despre legea antilegionară sunt în toi, iar în cursul săptămânii trecute, o voce singulară făcea o afirmație foarte interesantă.
Marius Oprea, istoric cunoscut pentru cercetările spre descoperirea și înmormântarea rămășițelor victimelor comunismului, a făcut o declarație interesantă.
Gata, avem și noi un ”Patriot Act”, că altfel nu eram în regulă, nu-i așa? Găsesc această lege pe deplin neconstituțională, ipocrită și plină de ambiguități care folosesc oricui doar cetățeanului și libertății de exprimare, nu!
Președintele Klaus Iohannis a promovat legea
Intrarea trupelor sovietice în București.
Imagini de colecție.
Alexandru Paleologu a fost un scriitor, eseist, critic literar, diplomat şi om politic român.
Personalitatea lui Mihai Viteazul nu poate fi ignorată în contextul mai larg al istoriei românilor și al Europei
Kevin Chievici Kashiwazaki, un adolescent japonez de 14 ani, s-a mutat cu familia la Bacău forţat de devastatorul tsunami care a avut loc în Ţara Soarelui Răsare.
Înainte de a vorbi de imperialism, de colonialism, de neocolonialism, de cât de „răi”, în fapt doar pragmatici, sunt cei mari cu noi, ar trebui, zic eu, să ne întrebăm dacă nu cumva la noi este problema.
Ecourile adoptării de către Parlament a legii "anti-legionare" continuă să apară. După ce obștea Mănăstirii Petru-Vodă a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în dispută au apărut și istoricii.
Cotidianul "Adevărul" continuă să denigreze istoria României, aruncând cu noroi în evenimente sau figuri din trecut.
Ia avânt pe net o adevărată mișcare care se opune ridicării unei moschei la București.
Parlamentul României a adoptat, fără niciun vot împotrivă, un proiect de lege în care Mișcarea Legionară este considerată fascistă, interzicându-se totodată "promovarea în public a ideilor legionare"
Acum 415 ani, Mihai Viteazul construia la Alba Iulia prima reședință Mitropolitană a Mitropoliei ortodoxe a Transilvaniei.
Știți promo-ul ală de la Digi, în care ni s-arată cum se pregătesc cei doi prezentatori ai emisiunii de dimineață?
Ilarion Țiu este conferențiar universitar la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir" din Bucureşti.
Având în vedere că mulți dintre formatorii de opinie din presă sunt nemulțumiți de stadiul actual al societății românești, propun următoarele măsuri.
Mulţi nu au înţeles nici până astăzi de ce am scris "Ortodoxia şi artele marţiale".
Asasinarea lui Nicolae Iorga, petrecută în toamna anului din 1940, constituie, fără îndoială, una din cele mai odioase crime din istoria poporului român.
Totuşi, ultimele zile arată un lucru îngrijorător: lipsa completă de lideri în acest moment de cumpănă al istoriei. Poate chiar decisiv pentru supravieţuirea acestui neam.
În urmă cu 300 de ani, românii erau văzuţi drept barbari, care respectau cu stricteţe obiceiurile.
Mai mulți români participă la cel mai mare festival de reconstituire istorică, "Vremuri și epoci", ce are loc la Moscova.
Un arheolog amator, membru al Asociației Pro Detecție, a descoperit un important tezaur numismatic într-o pădure din Dâmbovița, se arată într-un comunicat de presă.
ActiveNews inițiază un sondaj de opinie, prin care dorește să afle părerea voastră, a celor care ne urmăriți.
Traseul Regelui Mihai I, după abdicarea din 1947, a fost subiect de controversă între fanii și contestatarii fostului monarh.
Muzeul Național de Istorie a României a readus în țară două monumente epigrafice, reprezentând tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis(județul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 - 180 d.Hr).
Alex Mihai Stoenescu este un istoric român, născut la 2 octombrie 1953, la București,
Alex Mihai Stoenescu este un istoric român, născut la 2 octombrie 1953, la București, autor a numeroase volume istorice, dintre care seria de succes: "Istoria loviturilor de stat din România", dar și "Armata, mareșalul și evreii". Volumul de beletristică, "Patimile sfântului Tommaso D'Aquino," a primit premiul Academiei în 1995.
Victor Boian, un român din Basarabia, mai precis din satul Cărăhăşani, a trăit să-şi vadă visul împlinit.
De Înălţarea Domnului, poporul român a decis să sărbătorească Ziua Eroilor Neamului. Maiorul Valeriu Carp este unul din eroii necunoscuţi ai poporului român.
Una din cele mai stranii situații din istorie este legătura ancestrală între populațiile Spaniei și României,
La 5 martie 1940, Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist (bolșevic) al Uniunii Sovietice a aprobat
Un adevărat Panteon al neamului poate fi considerat cel mai vechi cimitir din Blaj.
Prin pacea la Passarowitz (azi Pozarevac în Serbia), Imperiul Otoman ceda Oltenia, Imperiului Austriac, astfel că între 1718 și 1739, provincia de sud-vest a României a intrat sub ocupație habsburgică.