Subiecte: Mari români

Evenimentul (Anti)Cultural al Lunii Martie: Mai rău decât comuniștii! Institutul Elie Wiesel ne rescrie istoria. Brăila jignită după deschiderea expoziției In memoriam Nae Ionescu la Biblioteca Județeană Panait Istrati - FOTO-DOC

Folosind ca pretext anunțul evenimentului, Biblioteca, orașul și memoria marii personalități a României au fost atacate trivial de bolșevicul cronic Alexandru Florian de la Institutul ce poartă numele unui șarlatan” și un „impostor îngrozitor” (apud Noam Chomsky), respectiv un „clown” (apud Norman Finkelstein), recte „escrocul mondial” Elie Wiesel.

Primul dintre cele trei portrete ale lui Brâncuși realizate de artistul George-Sorin Nicolae pentru cititorii ActiveNews

BRÂNCUȘI: Tot ce se creează prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut. Arta nu s-a dezvoltat decât în epocile mari religioase. Nașterea geniului din Hobița: 19 februarie 1876. FILM DOCUMENTAR

Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj,fiind cel de-al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) și Maria Brâncuși (1851-1919). UN INTERVIU DIN 1930 și un Film Artistic cu Ernest Maftei în rolul lui Brâncuși

Părintele Ilie Cleopa, Părintele Gheorghe Calciu și Părintele Ioanichie Bălan la Sihăstria

10 februarie - 95 de ani de la nașterea Părintelui Patericului Românesc: Arhimandritul Ioanichie Bălan - luptătorul. „România va trăi atâta timp cât românii s-or ține de biserici, de mănăstiri, de muncă cinstită și n-or umbla după averi”

„Bogăția noastră, averea noastră, tezaurul sufletului nostru este dreapta credință ortodoxă pe care o atacă – n-ați văzut? – în toate ziarele aproape, o atacă cei care nu sunt ortodocși. Nu ortodocșii, să nu credeți! Toți cei care vorbesc împotriva Bisericii ortodoxe sînt aceia care nu sunt ortodocși, cei care cred în bani.”

Foto Afiș: Mihai Oroveanu

Profesorul Pavel Chirilă, de gardă la moartea lui Nichita Stănescu (12 spre 13 decembrie 1983). Nichita: ”Nu credeam să-nvăț a muri vreodată” - cel mai frumos vers care s-a scris vreodată în limba română. Mărturia surorii Poetului - VIDEO

Dr. Pavel Chirilă: „13 decembrie 1983 a fost ziua mea de gardă. Eu l-am primit, l-am asistat și am conlucrat cu Secția de Terapie Intensivă pentru îngrijirea poetului Nichita Stănescu în ziua trecerii lui la cele veșnice."

Lucrarea de artistul George-Sorin Nicolae, pentru ActiveNews

2 decembrie: 26 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie, Sfântul Duhovnic al Mănăstirii Sihăstria. LA PATRIARHIE, CLOPOTUL MARE A BĂTUT SINGUR (VIDEO)

Părintele Cleopa Ilie, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, a cărui canonizare a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în comuna Sulița, din județul Botoșani, pe 10 aprilie 1912, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei de țărani Alexandru și Ana Ilie.

Părintele Nicolae Bordașiu despre Rugul Aprins și lupta poporului român împotriva comunismul ateu. “Tatăl meu a fost unul dintre participanții la Marea Adunare de la Alba Iulia. Rugul Aprins a rămas ca o făclie care mi-a luminat întreaga viață.”

L-am rugat pe Părintele Nicolae Bordașiu într-o zi din ultimul său an pe pământ să-mi povestească despre viața sa, despre decapitarea elitelor românești în 1948 și apoi exterminarea din închisorile bolșevice și despre semnificația și istoria luptei poporului român împotriva comunismului.