Subiecte: Mărturisitorii
Foto: Cristina Nichituș Roncea și Desen de George Sorin Nicolae

În momentul în care eu am renunțat la cipul lor, m-am opus, eu mi-am câștigat mântuirea. Mă salvez spunând un singur ”NU”. Prin acel ”NU” m-am făcut ostaș al lui Hristos! - Doamna Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 - 23 ianuarie 2018) - CENTENAR

Gânduri și mărturisiri ale sfintei închisorilor comuniste, Aspazia Oțel Petrescu (năcută în 9 decembrie 1923), despre martiri, cipuri, rugăciune, jertfă și domnia lui Antihrist: „Nicio jertfă n-a fost zadarnică. Ea a rodit”

Desen pentru ActiveNews de artistul George-Sorin Nicolae

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

„Ceea ce izbea în persoana lui Vasile Voiculescu era bunătatea serafică pe care știa să o arate orișicui: nici nu critica pe nimeni, nu găsea defecte nimănui și nu blama pe nimeni, aflând întotdeauna scuze și înțelegându-l pe fiecare.”

O URIAȘĂ PERSONALITATE atacată de bolșevicii de ieri și de azi. 14 Noiembrie: 33 de ani de la nașterea în Ceruri a sociologului, etnologului, antropologului, filosofului și marelui mărturisitor al temnițelor bolșevice, Ernest Bernea

O uriașă personalitate a culturii române a fost aruncată, în mod intenționat, într-un con de umbră. După 23 august 1944, regimul sovietic de ocupație l-a pus la index, excepționalele sale lucrări din varii domenii (sociologie, etnologie, etnografie, filosofie, pedagogie, literatură și poezie) fiind, în cea mai mare parte, interzise.

31 octombrie: Nașterea în Ceruri a savantului Onisifor Ghibu, întemnițat de regimul sovietic fiindcă a denunțat ”monstruozitatea bolșevică, ce echivalează cu anticamera asasinării României ca stat și a românismului, ca popor și neam”

Profesorul Onisifor Ghibu s-a născut la 31 mai 1883 (în ziua de Rusalii), în Săliștea Sibiului. A fost un mare pedagog național, ctitor al Universității "Dacia Superioară” din Cluj, unificator de țară și director de conștiință. 

Ultima noapte pe pământ a Sfântului Mircea Vulcănescu. 71 de ani de la moartea martirică de la Aiud (28 spre 29 octombrie 1952). „Pe mine să nu mă căutați, că n-o să mă mai găsiți aici”. VIDEO

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

Foto: Marturisitorii.ro

Cum a murit preotul-martir Ilarion Felea și un cuvânt al său despre IMPORTANȚA CREDINȚEI ÎN FAMILIE: Cine n-are religie, n-are nici familie și cine n-are familie, n-are nici patrie. 18 septembrie: săvârșirea Părintelui pe Golgota Aiudul

Timpurile de criză ale învățământului sunt timpuri de criză religioasă și morală. Eliminarea religiei din școală are rezultate dezastruoase. Cine n-are religie, n-are nici familie și cine n-are familie, n-are nici patrie. Religia e oxigenul familiei. Fără religie, familia tânjește și moare.

Arhim. Mihail Stanciu: Părintele Sofian, ajutător cu sfatul și rugăciunea. Întâmplări minunate din viața Apostolului Bucureștilor, plecat la Domnul chiar în timpul slujbei de Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie 2002)

„Prin sfinții care sunt pe pământul Lui minunată a făcut Domnul toată voia într-înșii.” (Ps. 15, 3) (...) Pentru aceasta, cu evlavie și recunoștință, îndrăznim să propunem următorul tropar pentru cinstirea Părintelui Sofian Duhovnicul-Iconar:

Maica Domnului Prodormița

Numai Maica Domnului ne va scăpa de urgie. Mărturii ale foștilor deținuți politici despre vremurile de ieri, de azi și de mâine. Ultimul Cuvânt al Părintelui Constantin Voicescu, răpus de Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie 1997

Maicii Domnului îi place să stea la căpătâiul dureroșilor, la capătâiul suferinzilor, deși stăpânește întreg cerul și pământul. Este o enorm de mare greșeală așa cum spuneam, să nu-i ceri nimic! E foarte supărată pe acei care nu-i cer nimic. Ne rugăm

Familia Florin Popescu și Părintele Constantin Voicescu. Foto: Mărturisitorii.ro și Manastirea.Petru-Voda.ro

8 septembrie – 26 de ani de la nașterea în Ceruri a Părintelui Constantin Voicescu, fost deținut politic și om al cetății. Tâlcuirea Doamnei Aspazia Oțel Petrescu și căruciorul ”legionar” raportat de Securitatea bolșevică

La 8 septembrie 1997, de Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Părintele Constantin Voicescu a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de parastas la Mislea, pe locul fostei închisori unde deținutele politic au ridicat un paraclis în memoria pătimitoarelor din temnițele comuniste.

Icoană: SofianBoghiu.blogspot.com

4 septembrie: Proorocul Moise și cinstirea Icoanei Maicii Domnului RUGUL APRINS - „Icoana-Program” și Imnul-Acatist al martirilor mărturisitori de la Sfânta Mănăstire Antim din Capitală

În ziua de 4 septembrie, Biserica pomenește pe: Sfântul Sfințit Mucenic Vavila, arhiepiscopul Antiohiei; Sfântul Proroc Moise; Sfânta Muceniță Hristodula, împreună cu fiii ei -Urban, Prilidian și Epolonie-, Cuviosul Antim cel Orb. Icoana Maicii Domnului „Rugul Aprins” este sărbătorită la 4 septembrie

FOTO: Poeta Zorica Lațcu, viitoarea monahie Teodosia, la absolvirea liceului. Fotografie din Colecția Mănăstirii Vladimirești.

† 8 august: 33 de ani de la nașterea în Ceruri a Maicii Teodosia (Zorica Lațcu) - Perla monahismului românesc și a poeziei detenției. Evocare făcută de mărturisitoarea Aspazia Oțel Petrescu (VIDEO)

Zorica era dăruită cu harul de a aduce prin arta sa și pe alții la întâlnirea cu Dumnezeu. Ea știa să întindă cărări de simpatie de la o inimă la alta, adeverind că cel ce iubește poate multe. Poezia ei ne așează în misterul iubirii, stilul său, inconfundabil este de-o frumusețe clasică.

Să nu fim vinovați față de țara noastră... Strigătul lui Andrei Ciurunga (28 octombrie 1920 - 6 august 2004). AUDIO INEDIT: Cahuleanul cu Eminescu în celulă - Cartea lui și Răstignire

Cahuleanul care a iubit România ca pe Maica Domnului, striga din închisoare, cu fruntea-n slavă: „Nu-s vinovat față de țara mea”. Dar noi, noi cum suntem? Am făcut tot ce puteam să facem pentru ea, pentru țara noastră, pentru copiii ei, duși acum, rând pe rând, la abatoarele holoinjectării? Noi nu tăcem!, scrâșnea Ciurunga. Și noi, noi de ce tăcem?