Subiecte: Poeți români

Suprema biruință a poeziei “Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane!” și a Poetului Radu Gyr! La 119 ani de la nașterea sa (2 martie 1905), duhul lui Radu Gyr este viu, în pofida brucanilor care l-au condamnat la moarte!

Poetul Radu Gyr a fost condamnat la moarte pentru poemul Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane!, numit inițial Manifest. A fost ținut în "CELULA MORȚII”, izolat timp de nouă luni, fără a fi anunțat că pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de temniță grea.

Foto: Radu Ciuceanu

Poetul Ioan Victor Pica, întemnițat timp de 14 ani pentru sprijinul acordat rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgăraș. 19 ani de la mutarea la Domnul - 2 Aprilie 2004

În data de 16 noiembrie 1950, tânărul Ioan Victor Pica, elev al Liceului „Radu Negru” din Făgăraș, a fost arestat, fiind acuzat pentru înființarea unei organizații „subversive” anticomuniste și de sprijinirea luptătorilor ce formau rezistența armată anticomunistă din Munții Făgăraș.

Ion C. Pena, poetul român decedat la vârsta de 33 de ani, dublu cenzurat și scos de comuniști din istoria literaturii. O biografie fascinantă realizată de Marin Scarlat: ”Pe-aici poetul este rătăcit/Prin hârburi de anafură și besnă”

Despre Ion C Pena, unul dintre poeții epigramiști peste care s-a așternut praful din pricina unui instinct vag al literaturii moderne, ne-a atras atenția domnul Marin Scarlat, un membru din familia acestuia, care are țelul declarat de „scoatere la lumină a lui Ion C Pena

ROBERT CAHULEANU – POETUL CANALULUI MORȚII. Flacăra Suferinței este întețită ca un Rug Aprins de focul continuu al RUGĂCIUNII

Suferința înțeleasă ca una dintre cele mai mari virtuți creștin-ortodoxe, întrupată în aureola mistică a sufletului credinciosului mărturisitor peste care se pogoară harul Duhului Sfânt, conlucrează la desăvârșirea celorlate virtuți divine, credința, nădejdea și dragostea întru Adevăr, Libertate, Frumos, Iubirea de Neam, de Natură, de creație.