Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Războiul din Ucraina e pe ducă. Opinia publică de pretutindeni e tot mai nemulțumită și mai nervoasă. E nevoie de o nouă criză globală, care să o pună rapid cu botul pe labe.
Războiul din Ucraina e pe ducă. Opinia publică de pretutindeni e tot mai nemulțumită și mai nervoasă. E nevoie de o nouă criză globală, care să o pună rapid cu botul pe labe.
Sosit în Brazilia, pentru a participa la summit-ul BRICS, ministrul rus de Externe a acordat un interviu pentru popularul cotidian local O Globo.
Deși Comisia Europeană are autonomie totală în alegerea temeiurilor legale pentru propunerile sale, rezultatul votului, care nu este obligatoriu, ar putea declanșa o confruntare instituțională.
Președintele SUA a fost acuzat în repetate rânduri că face concesii Rusiei în negocierile de pace, împingând regimul de la Kiev spre o capitulare de facto învelită în poleială.
Avertismentul ar trebui să fie un duș rece pentru mințile înfierbântate de pe Dâmbovița care încă nu au renunțat la aventura periculoasă din Ucraina.
Europa (inclusiv România) a făcut tot ce a putut pentru a submina planul de pace al lui Trump, alimentând iluziile belicoase ale lui Zelenski. Acum, e pe punctul de a culege roadele.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a anunțat că Washingtonul este dispus să continue negocierile de pace din Ucraina doar „câteva zile” și, în caz de eșec, să „meargă mai departe”.
Autorul ideii, generalul Keith Kellogg, crede că situația de acum a Ucrainei este similară cu cea a Germaniei de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Oare?
Împotriva lui Donald Trump au avut loc trei tentative de asasinat cunoscute: ultimele două (septembrie 2024 și februarie 2025) au avut legături cu Ucraina. Presa a ascuns sau bagatelizat acest aspect.
Într-o tentativă disperată de a împiedica pacea (care ar însemna moartea sa, cel puțin din punct de vedere politic), liderul de la Kiev încearcă să lege Războiul din Ucraina de războiul comercial SUA-China.
„Printre calamitățile războiului se numără și diminuarea dragostei de adevăr, prin falsurile pe care le dictează interesul și le încurajează credulitatea.” – Samuel Johnson
Observatorii au remarcat că, de pe lista numeroaselor țări împotriva cărora Statele Unite au impus taxe și tarife suplimentare, pe 2 aprilie, se înregistra o absență importantă: Rusia.
Efectele măsurilor dictate de președintele SUA depășesc cu mult cadrul economic: ele anunță intrarea omenirii într-o eră nouă, cu transformări incalculabile.
Zvonurile despre iminentul deces al liderului de la Kremlin sunt vechi de 20 de ani, dar s-au intensificat în 2014, când conflictul Occidentului cu Rusia s-a acutizat.
Halucinantul scandal pe care l-a provocat în Biroul Oval, în fața presei, l-a plasat pe Zelenski într-o poziție catastrofală, din care nu mai poate ieși.
Unda de șoc provocată de manevra bruscă a imensului portavion american a zguduit barca europeană de le-a sărit la căpitani chipiul (sau, după caz, poșeta), dar – deși au intrat grav la apă - ei continuă să dezbată și să se certe între ei, unul mai curajos ca altul.
Pe măsură ce negocierile dintre Trump și Putin avansează, elanul belicos al liderilor francez și britanic se topește văzând cu ochii.
Pe măsură ce negocierile de pace avansează, Statele Unite preiau bucată cu bucată ce a mai rămas din economia Ucrainei.
Ministrul de Externe ucrainean a anunțat că țara sa nu acceptă nici una din condițiile esențiale puse de Moscova și de Washington pentru o reglementare pașnică a conflictului.
Comisia Europeană ne dă încă o probă de proverbiala ei ruptură totală de realitate, de nocivitatea ei pentru popoarele Europei, de faptul că se află în slujba unor puteri obscure care se ciocnesc cap în cap cu interesele europenilor și ale populației lumii.
Invadarea regiunii rusești ar putea avea efecte catastrofale pentru Ucraina, dacă aceasta nu dorește negocieri reale de pace.
„În perioadele de opresiune, oamenii scriu fabule.” - Italo Calvino
Președintele Rusiei a afirmat că este în principiu de acord cu o încetare temporară a focului în Ucraina, dar a declarat că „există nuanțe”. El a spus că armistițiul ar trebui să ducă la o „pace durabilă și la eliminarea cauzelor crizei”.
Statele Unite se află în discuții cu Rusia și cu Germania pentru achiziționarea Nord Stream și a altor infrastructuri energetice pentru a aproviziona cu gaze rusești Europa, după sfârșitul războiului din Ucraina.
Un fost agent al Centrului de combatere a terorismului din CIA a dezvăluit cum l-a cumpărat Hillary Clinton pe Patriarhul Bartolomeu pentru a rupe Biserica Ucrainei de Moscova.
Acordul privind zăcămintele Ucrainei este o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru Donald Trump, ca să reia ajutorul militar.
Președintele SUA este iritat de faptul că țările europene nu par dispus să accepte o reglementare pașnică a conflictului din Ucraina.
7 martie este ziua de naștere a subtilului și discretului gazetar Radu Pascal, marele prieten, de neînlocuit, al jurnalistilului Corneliu Vlad, dar și o rudă a colegului nostru de acțiuni civice, Pompiliu Diplan, cât și, în același timp, fostul șef și profesor de politică internațională al lui Victor Roncea
Președintele SUA avertizează că are în vedere un pachet de sancțiuni economice împotriva Moscovei, ca factor de presiune pentru a ajunge la un acord de pace în Ucraina.
Este evident – sau ar trebui să fie - că nu e în interesul Europei să opună o rezistență concertată președintelui SUA din cauza unui război ratat.
Data de 5 martie 2025 ar merita să intre în istorie. Miercuri s-a produs un roi de evenimente care, în vremuri normale, ar fi ținut fiecare dintre ele prima pagină a ziarelor. Venind însă la grămadă, s-au neutralizat reciproc. Unul dintre ele, însă, este cu adevărat crucial: el constituie cheia pentru toate celelalte.
Presiunea Washingtonului asupra Kievului crește de la o oră la alta. Directorul CIA a anunțat că Statele Unite nu mai partajează informații cu Ucraina.
În cadrul discursului său despre Starea Națiunii, susținut în Congres, președintele american a salutat gestul lui Zelenski de a reveni la masa negocierilor privind pacea și un acord privind minereurile.
Amenințarea lui Elon Musk, mâna dreaptă a lui Donald Trump, care a cerut îndepărtarea de la putere a președintelui ucrainean, și-a făcut efectul.
Liderul de la Kiev se dovedește a fi tot mai mult o piedică în calea păcii pe care Donald Trump a promis-o. Este pentru prima dată când, la Washington, se vorbește despre înlăturarea sa.
„Acum nu este sfârșitul. Nu este nici măcar începutul sfârșitului. Dar este, poate, sfârșitul începutului.” - Winston Churchill
La scurt după scenele halucinante din Biroul Oval, care l-au avut ca protagonist pe președintele Ucrainei, probabil cel mai faimos ziarist din lume a cerut o amplă anchetă privind activitățile ilegale ale lui Zelenski.
Scandalul nemaivăzut, făcut de Zelenski în Biroul Oval, a produs efecte imediate: America își ia total mâna de pe Ucraina.
Casa Albă a fost astăzi scena unor ciocniri fără precedent, în care Zelenski, Trump și Vance au schimbat cuvinte de o duritate nemaiîntâlnită. Și, nota bene, în fața presei. Convorbirile s-au soldat cu un eșec total.
Lovitura de stat și tentativa de a-l elimina politic pe Călin Georgescu plasează România în centrul unei dimensiuni ideologice intra-occidentale a Noului Război Rece, care va determina viitorul Europei.