Mihai Tîrnoveanu: Pe 15 ianuarie, începând cu orele 12, cu toții la Eminescu!
„Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară.”
„Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară.”
„Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină”! Fiul vrednicului de pomenire Părinte Florin-Emanuel Ganciu, Pr. Victor-Emanuel Ganciu, a trimis precizări privitor la cele ce urmează după trecerea la cele veșnice a tatălui său
ActiveNews publică de Sfântul Apostol Andrei, fondatorul Mitropoliei Tomisului, și la 35 de ani de la moartea filosofului Constantin Noica, care se împlinesc pe 4 decembrie, PARTEA A II-a a interviului cu Profesorul Constantin Barbu.
Când îl pomenim pe Mihai Eminescu, trebuie să ne gândim în primul rând la scutul identitar ridicat de el împotriva dominației străine, atât ca jurnalist cât si ca membru marcant al Societății „Carpații”, care-și propunea unirea tuturor românilor
În Prefața volumului omagial, intitulată semnificativ, ,,Eminescu și iar Eminescu…”, distinsul academician Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, subliniază că acest album ,,nu poate fi decât o sărbătoare a spiritului”.
Cum scria Mircea Eliade, Mihai Eminescu „a luat parte la tragedia neamului românesc”, identificându-se deplin cu durerile, năzuințele și drama poporului român și devenind vocea acestui popor – lucidă, intransigentă, incomodă –, în
Reputatul istoric Ioan Aurel Pop a împlinit trei ani de când conduce Academia Română. Atacat aproape încontinuu de dușmanii culturii române și ai valorilor românești, de dinainte de alegerea sa și până mai ieri, domnia sa merge înainte
Se împlinesc 132 de ani de la asasinarea celui mai mare scriitor român – Mihai Eminescu, poet, gazetar, prozator și dramaturg imposibil de ignorat, așa cum s-a și dovedit, indiferent de meandrele istoriei și culturii aflate sub vremi.
„Eminescu, despre care Iorga spune că-i expresia integrală a națiunii române, iar Blaga că reprezintă
Pentru a-l celebra pe Eminescu în luna lui de pomenire în Sala Magna a Centrului eparhial Tomis a avut loc conferința Biblioteca lui Eminescu susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu cu binecuvântarea și în prezența IPS Teodosie
În condiții grafice și editoriale foarte elegante, a apărut la Editura Mușatina-Centrul Cultural Spiritual Văratic albumul „Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Văratic. 170 de ani de la nașterea Românului Absolut Mihai Eminescu".
După ce a dăruit încercatei familii Smicală o icoană care arată lucrarea tainică a lui Dumnezeu în viața lor, PS Macarie al Europei de Nord a oficiat sâmbătă un parastas pentru Mihai Eminescu în Suedia.
În primele trei decenii de istorie ai statului român, devenirea sa a fost înnobilată de viața, faptele și opera vastă și enciclopedică a exponentului cel mai ilustru al spiritualității sal
Un album despre Eminescu, la peste 170 de ani de la nașterea sa, despre Eminescu și Veronica, despre Eminescu și Creangă, despre Eminescu și gura de rai moldavă nu poate să fie decât o sărbătoare a spiritului.
Printr-un efort încununat de succes, pornit din gândul de a onora cu sfințenie trecutul cultural al zonei Văratic și opera lui Eminescu, s-a editat acest album omagial cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului TEOFAN Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Mihai Tîrnoveanu, cunoscutul militant pentru drepturile românilor aflați sub stăpânire maghiară în propria lor țară, a susținut azi, la Sfântu Gheorghe, un moment cultural omagial pentru Mihai Eminescu, recitând Doina
Omul deplin al culturii românești a crescut așadar, s-a maturizat și s-a exprimat, tot mai lucid și mai răspicat, odată cu afirmarea statului a cărei efigie spirituală identitară avea să devină.
Semnul vremurilor: o elită nevoită ne anunța de Crăciun că al cincilea val al apocalipsei medicale se va abate peste România. De Crăciun – de bucuria Nașterii Mântuitorului, și tocmai de Ziua Culturii Române, o apocalipsă planificată. Atât pot ei. Dar noi?
Sâmbătă, 15 ianuarie, este celebrată Ziua Culturii Naționale și se împlinesc 172 de ani de la nașterea poetului național, prozatorului și jurnalistului Mihai Eminescu.
Eminescu, născut la o dată precisă (15 ianuarie 1850) și într-un loc anume (în Țara de Sus a Moldovei), și-a încheiat creația odată cu vârsta christică pământească, dar a fost atins de o aripă de înger și a fost destinat eternității
Din acest punct de vedere, bunul român Klaus Iohannis a preferat, în locul librăriei Mihai Eminescu, să închirieze unei bănci spațiul generos pe o chirie plătită în avans pentru cinci ani
„Nici una din problemele politice, sociale și eonomice, care dirijează un popor, nu i-a fost absentă, și nimeni n-a adus în judecarea lor o viziune mai adîncă, mai profetică, mai actuală.” – Perpessicius –
Eminescu avea XVI volume editate de Academia Română până în 1989, și din acestea primele cinci erau de poezii, al șaselea de literatură populară, al șaptelea de proză, al optulea de teatru, patru volume de analize politico-economice, juridice și sociologice (IX-XIII), un volum de traduceri (XIV) și Fragmentarium (XV).
Într-o poezie dedicată poetului național, Nichita Stănescu afirmă locul lui Eminescu „în sâmburele limbii [române]”, iar Adrian Păunescu scria, într-o altă poezie: „Eminescu-i România/ Tăinuită în cuvânt”.
Dialogul cu Ion Spânu despre cartea sa recent apărută Asasinarea lui Mihai Eminescu m-a făcut să reflectez mai mult la Eminescu Gazetarul. Am mai scris că publicistica lui Eminescu nu e pe gustul meu. Nu e în măsura în care e pe gustul meu publicistica lui Caragiale.
Ați citit-o superficial și v-ați lăsat pradă unor stereotipii care i s-au aplicat greșit, dar care o urmăresc precum dosarul de cadre în fosta dictatură. Vă vom demonstra vers cu vers că sunteți în eroare.
Dar să privim și partea bună a zilei de Sfântul Justin Martirul și Filosoful: suntem de trei ori mai mulți, fraților! Mai sunt iată, în națiunea română - mai bine de trei sferturi din ea! -, oameni normali. În plus, NICIODATĂ nu se va ajunge să fie vaccinată semi-forțat nici măcar o jumătate de Românie. Vom fi majoritari și, ca în orice democrație, până la urmă, majoritatea va învinge. Cu voia Domnului.
... Și totuși, trebuie să mai spunem câteva cuvinte despre acest „alt bolnav d’acolo, unu’ furios, care-a fost director sau profesor de liceu la Craiova”, sau „tenor”, „artist” cum zic alți biografi. Numele lui întreg apare, aproape în mod ostentativ, doar la Eminescu însuși, în interogatoriul luat la 12 iunie 1889
O mare manifestare de dragoste față de Mihai Eminescu - Românul Absolut a avut loc ieri, 15 ianuarie 2021, la mormântul poetului și gazetarului național.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe ne-au oferit plăcerea de a admira documente scrise de Mihai Eminescu, din Dosarele MAE, pe care le ActiveNews le prezintă tuturor cititorilor mai jos.