Subiecte: Sfinți români

26 iulie: Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, sfătuitor al domnitorilor Țărilor Românești, găsit cu moaște sfinte binemirositoare după 306 ani în peștera în care s-a nevoit și aflat la Mănăstirea Negru Vodă

Biserica Ortodoxă îi pomenește la 26 iulie pe sfinții următori: Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae; Sfinții Mucenici Ermip și Ermocrat; Cuvioasa Muceniță Paraschiva din Roma;  Cuviosul Moise Ungurul; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Părintele Ilie Cleopa, Părintele Gheorghe Calciu și Părintele Ioanichie Bălan la Sihăstria

10 februarie - 94 de ani de la nașterea Părintelui Patericului Românesc: Arhimandritul Ioanichie Bălan - luptătorul. „România va trăi atâta timp cât românii s-or ține de biserici, de mănăstiri, de muncă cinstită și n-or umbla după averi”

„Bogăția noastră, averea noastră, tezaurul sufletului nostru este dreapta credință ortodoxă pe care o atacă – n-ați văzut? – în toate ziarele aproape, o atacă cei care nu sunt ortodocși. Nu ortodocșii, să nu credeți! Toți cei care vorbesc împotriva Bisericii ortodoxe sînt aceia care nu sunt ortodocși, cei care cred în bani.”

23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii - 304 ani de la nașterea lui la Ceruri. Mărturia lui Silviu Andrei Vlădăreanu despre valurile de bună mireasmă ale moaștelor Sfântului. Tot azi: Sf. Grigorie, Episcopul Acragandiei

V-ați gândit vreodată să vă faceți pustnici? Sau... sfinți? Vi se pare imposibil? Vi se pare prea târziu? Vi se pare incompatibil cu cariera dvs.? Nimic nu e imposibil. Sfântul Antonie de la Iezerul, a ajuns pustnic și sfânt deși, până la 64 de ani, a dus o viață cât se poate de firească.

21 octombrie: Sfinții Ardeleni care au plătit cu viața pentru refuzul a trece la catolicism. Sfinții Oprea, Visarion și Sofronie către greco-catolici: Vai de capul vostru, ați VÂNDUT sufletele voastre!

Proclamarea solemnă a canonizării lor a avut loc în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la 21 octombrie 1955. Ultimii doi din ceata mărturisitorilor ardeleni, preoții Moise Măcinic și Ioan din Galeș, au fost canonizați de către Sfântul Sinod în anul 1993, alături de alți sfinți bineplăcuți de Dumnezeu.