Subiecte: Sfinții închisorilor

Familia Udrea - Concert Aniversar RADU GYR - 50 DE ANI și lansare de carte Dan Puric LACRIMA IUBIRII. De la Mărturisire la Martiri - Cu toții la Târgoviște, 11 Mai 2025

Martirii sunt cei care mărturisesc adevărul pentru că ei au fost mânați în viață de un singur dor: dragostea de Dumnezeu. Maestrul Dan Puric și Familia Udrea vă invită la o întâlnire lângă acești mărturisitori care au adăpat cu poeziile și cântecele lor izvorâte din lacrimile iubirii întreaga suflare românească.

Desen pentru ActiveNews de artistul George-Sorin Nicolae

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

„Ceea ce izbea în persoana lui Vasile Voiculescu era bunătatea serafică pe care știa să o arate orișicui: nici nu critica pe nimeni, nu găsea defecte nimănui și nu blama pe nimeni, aflând întotdeauna scuze și înțelegându-l pe fiecare.”

”Aveam 30 ani când viața s-a oprit. Când s-a lăsat cortina și ziduri au început să fie înălțate” - Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, martir anticomunist și mărturisitor ortodox al secolulul XX

Pentru Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, „viața s-a oprit la vârsta de 30 de ani”, atunci când a fost condamnat la peste 20 de ani de temniță în regimul comunist și când a trecut prin reeducarea de la Pitești, dar a reușit, cu ajutorul credinței, să supraviețuiască acestei prigoane și să renască într-o nouă viață, întru Hristos.

Nicolae Purcărea, un sfânt al închisorilor: Cea mai frumoasă înviere am petre­cut-o în lagărul de la Caracal. Biserica Ortodoxă să-i canonizeze pe Mircea Vulcănescu, Arsenie Boca, Valeriu Gafencu, Traian Trifan. INTERVIU

Pentru noi, creștinii din închisoare, Patimile și Învierea Domnului erau momentul sublim al trăirii noastre, depășindu-ne și pe noi ca oameni. Ne încadram în tradițiile creștine pe care neamul nostru le trăia în Săptămâna Patimilor și de Înviere, cu singura deosebire că noi nu aveam bucuria materială.

Părintele Justin: Creștinul ortodox este împăratul cerului și al pământului. Singura grijă aceasta este: să-L ai mereu pe Hristos înviat în inima ta! HRISTOS A ÎNVIAT!

Să dea Dumnezeu ca Patimile Domnului și suferințele și persecuțiile neamului nostru să ne dea tăria să înfrun­tăm necazurile acestor vremuri, ca să putem rămâne așa cum ne-am născut în Tradiția noastră ortodoxă și să nu ne rătăcească nimeni cu învățături străine de duhul evanghelic.

Când Mântuitorul a coborât de ÎNVIERE în minele și iadul TEMNIȚELOR BOLȘEVICE, alături de Părintele Justin și alți martiri ai neamului românesc: O lumină a trecut peste inima mea și am strigat tare: HRISTOS A ÎNVIAT, FRAȚILOR!

Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulă. O, ce trist și ce-nalt părea Crist! Luna venea după El, în celulă Și-L făcea mai înalt și mai trist.– Unde ești, Doamne ? Am urlat la zăbrele. Din lună venea fum de cățui… M-am pipăit… și pe mâinile mele, Am găsit urmele cuielor Lui.

Foto: fericiticeiprigoniti.net

20 aprilie - Nașterea în Ceruri a Maicii Martire Mihaela Iordache. Mărturisitoarea Aspazia Oțel Petrescu despre mucenița ortodoxiei românești. TESTAMENT

La 20 aprilie 1963, în temuta temniță bolșevică de la Miercurea Ciuc, s-a săvârșit Maica Muceniță Mihaela (Marieta) Iordache. Conform unei surori de detenție (dr. Medeea Hanuțu), măicuța Mihaela, deși paralizată, a fost bătută și umplută de sânge. Aceasta își profețise moartea în închisoarea de la Miercurea Ciuc, încă din 

Viața jertfitoare a frumoasei ”teroriste” Justina Constantinescu, soția preotului-martir Ioan executat la Jilava, susținătoarea Haiducilor Muscelului, mama ”teroristei” Iuliana Preduț și bunica Justinei Libertatea, născută în închisoare (+17 Aprilie 1983)

„Inculpata Constantinescu Justina a găzduit pe membrii fugari ai bandei teroriste și a ținut legătura cu o serie de membri care sprijineau pe teroriști.” Torturată în cursul anchetelor de la Securitatea din Pitești, de către torționari

Foto: George Crăsnean

„Liturghia mai ține România!” - VIDEO INEDIT: Părintele Justin Pârvu cu Pr. Ioan Sabău și Pr. Crăciun Oprea și viața Părintelui cu nume de sărbătoare, mărturisitor din temnițele comuniste și preot al lui Hristos (+8 aprilie)

Cu trupul plăpând, dar cu sufletul mereu tânăr, Părintele parcă pierdea noțiunea timpului și alerga ca un atlet al lui Hristos căutând pe cine să câștige spre drumul mântuirii, astfel încât uita și să mai doarmă, să mănânce sau să trimită pe cineva să îi aprindă focul iarna în friguroasă biserică de piatră.

Sergiu Ciocârlan: Cuviosul Părinte Nil Dorobanțu cel nebun pentru Hristos – un slujitor îndrăgostit de Sfânta Liturghie († 27 martie 1977). Cum era descris la 5 aprilie 1954

Oriunde era trimis, Părintele Nil li se descoperea monahilor și mirenilor a fi un mare iubitor al Sfintei Liturghii. Niciodată nu-i scădea râvna slujirii, fiindcă un pururi îndrăgostit are mereu în sine un dor nestins și caută neîncetat dragostea lui Hristos, Căruia vrea a-I sluji continuu, jertfindu-se, ostenindu-se, îmbrățișându-I Crucea.

Foto: Radu Ciuceanu

Poetul Ioan Victor Pica, întemnițat timp de 14 ani pentru sprijinul acordat rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgăraș. 21 ani de la mutarea la Domnul - 2 Aprilie 2004

În data de 16 noiembrie 1950, tânărul Ioan Victor Pica, elev al Liceului „Radu Negru” din Făgăraș, a fost arestat, fiind acuzat pentru înființarea unei organizații „subversive” anticomuniste și de sprijinirea luptătorilor ce formau rezistența armată anticomunistă din Munții Făgăraș.

”Așa am devenit legionar” – Monahul de la Rohia despre Noica, închisorile sale și moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, în Dosarele Securității. VIDEO: Părintele Mina Dobzeu despre creștinarea lui Nicolae Aurel Steinhardt (29 iulie 1912 – 30 martie 1989)

Anchetatorul meu – Simon se numea – evreu ca si mine, azi probabil e cel putin colonel in Securitate, ori in Israel, m-a batut intr-un mod bestial, ca sa cedez presiunilor; "nu iesi viu din inchisoare, daca nu te dai pe brazda si nu esti cu noi. Am sa te omor! Eu cu mana mea te distrug”.

27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!

La 27 martie 1918 (9 aprilie 1918), în prezența prim-ministrului României, Alexandru Marghiloman, Sfatul Țării al Republicii Democratice Moldovenești votează actul Unirii cu România. Unirea cu România a fost aprobată cu o largă majoritate

Marin Naidim și Valeriu Gafencu

Marin Naidim, fratele Sfântului Închisorilor Valeriu Gafencu, a executat 23 ani de temniță cumplită. Părintele Arsenie Papacioc: A fost un profund trăitor al credinței ortodoxe (25 martie 1922 - 25 noiembrie 1999)

Marin Naidim a fost unul dintre prietenii de taina ai lui Valeriu Gafencu, acesta din urma fiind numit deja "Sfantul Închisorilor”. Fiind intemnitat vreme de peste douazeci de ani, Marin Naidim s-a dovedit a fi un adevarat isihast al inchisorilor comuniste.

Brâncuși a fost un mare monah al culturii românești iar Eminescu a fost ucis. Cuvânt memorabil despre creștinismul românesc, Brâncuși și Eminescu al unui mare pătimitor al închisorilor bolșevice: mărturisitorul Virgil Maxim (+ 19 martie 1997)

Despre M. Eminescu se spune că a murit nebun. Nu, domnilor, Eminescu nu a murit nebun. Aici e necinste sufletească. Eminescu a murit ucis. I s-a dat cu o cărămidă în cap! De ce? Procesul acestei crime încă nu este pe rol. Dar va fi pus!

104 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, FOST DEȚINUT POLITIC cu FIȘĂ DE LEGIONAR. Când a anunțat continuarea grevei, studenții s-au ridicat în picioare și au cântat: ”Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină”. Cuvânt VIDEO

În urmă cu 104 de ani se năștea, în comuna Glăvile, județul Vâlcea, Bartolomeu Anania, mare cărturar ortodox, primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, fost deținut politic și candidat la scaunul

Starețul Mănăstirii Comana vorbește despre expoziția de icoane dedicată mărturisitorilor ortodoxiei: ”O punte între arta sacră și spiritualitatea Bisericii noastre” - FOTO/VIDEO

La Mănăstirea Comana, un loc încărcat de istorie și spiritualitate, a fost inaugurată o expoziție specială de pictură, intitulată „Chipuri ale mărturisitorilor și ale preoților din veacul trecut”. Evenimentul s-a desfășurat pe 9 martie, ziua în care sunt pomeniți toți cei care au suferit în temnițele comuniste.

Ce scria un informator al Securității despre Părintele Teofil Părăian, orbul care L-a văzut pe Dumnezeu. Note din Dosarul de Securitate al vrednicului de pomenire Duhovnic al Bucuriei, fiu de legionar (3 martie 1929 – 29 octombrie 2009)

Deși nu a fost închis, Părintele Teofil Părăian, marele duhovnic de la Sâmbăta, a fost o perioadă îndelungată în atenția Securității, fiind suspectat, la fel ca și Părintele Arsenie Boca, pentru o presupusă relație conspirativă cu membri ai Mișcării Legionare