Subiecte: Viețile Sfinților
Icoane: Doxologia

13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, mare sfânt cărturar român, Sfânta Muceniță Lucia, fecioara și Sfântul Cuvios Gherman din Alaska, primul sfânt ortodox de pe continentul american

Astăzi îl sărbătorim pe marele Ierarh Dosoftei, MItropolitul MOldovei, Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfinții Mari Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest, și pe Sfânta Muceniță Lucia, fecioara și Sfântul Cuvios Gherman din Alaska, primul sfânt ortodox de pe continentul american

Icoană de artistul George-Sorin Nicolae

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Copiilor și Apărătorul Dreptei Credințe. La Mulți Ani! Omilie de Monahul Filotheu Bălan și Colind cu Părintele Justin

Pentru a curma învățăturile deșarte care au început odată cu Arie, împăratul Constantin convoacă sinodul de la Niceea, la care a luat parte și Nicolae alături de alti 317 Sfinți Părinți. Atunci Sfântul i-a tras o palmă lui Arie, de unde vine și tradiția nuielei pentru cei care nu sunt cuminți.

Lucrarea de artistul George-Sorin Nicolae, pentru ActiveNews

2 decembrie: 26 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie, Sfântul Duhovnic al Mănăstirii Sihăstria. LA PATRIARHIE, CLOPOTUL MARE A BĂTUT SINGUR (VIDEO)

Părintele Cleopa Ilie, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, a cărui canonizare a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în comuna Sulița, din județul Botoșani, pe 10 aprilie 1912, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei de țărani Alexandru și Ana Ilie.

25 noiembrie: Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Părticele din moaștele acesteia se află la Bisericile Colțea, Sfânta Ecaterina - paraclis universitar, Izvorul Nou dintre Vii și la Mănăstirea Comana. Sfântul Mare Mucenic Mercurie (Dezlegare la pește)

Sfânta Muceniță Ecaterina, fiica principelui Consta, a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Cunoștea foarte bine limba greacă și limba latina și avea cunostințe temeinice de astronomie și de oratorie.

23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii - 305 ani de la nașterea lui la Ceruri. Mărturia lui Silviu Andrei Vlădăreanu despre valurile de bună mireasmă ale moaștelor Sfântului. Tot azi: Sf. Grigorie, Episcopul Acragandiei

V-ați gândit vreodată să vă faceți pustnici? Sau... sfinți? Vi se pare imposibil? Vi se pare prea târziu? Vi se pare incompatibil cu cariera dvs.? Nimic nu e imposibil. Sfântul Antonie de la Iezerul, a ajuns pustnic și sfânt deși, până la 64 de ani, a dus o viață cât se poate de firească.

Apocalypse Icon / FB

13 noiembrie: Sfântul Ioan Gură de Aur, marele dascăl și luminător al lumii, cel mai mare predicator al Ortodoxiei și autorul celei mai des celebrate Liturghii. Ultimele cuvinte: ”Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia din părinți nobili: tatăl său, Secundus, era un ofițer de rang înalt în armata imperială. Tatăl său a murit la scurt timp după nașterea sa, astfel încât el a fost crescut de mama sa, Antuza, care era creștină, sărbătorită și ea tot azi.

Icoane: Basilica și Lumina

11 noiembrie: Sfântul Mare Mucenic MINA, ocrotitorul celor păgubiți. Credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Mina în București, Iași și Suceava. Tot astăzi îi sărbătorim pe Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefaniada și pe Sf. Cuv. Teodor Studitul

S-a născut în apropiere de Memphis, vechea capitală a faraonilor Egiptului. Biserica „Sfântul Mina-Vergu" din București adăpostește o parte din moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina. În 1874 au fost aduse moaștele Sfântului Mina și icoana sa făcătoare de minuni.