Cei 16 noi sfinți canonizați în contextul Centenarului Patriarhiei Române vor fi înscriși în Calendarul Bisericii Ortodoxe a Poloniei
Conform basilica.ro, decizia a fost aprobată de Sinodul Bisericii Poloneze în data de 18 martie la Varșovia.
Conform basilica.ro, decizia a fost aprobată de Sinodul Bisericii Poloneze în data de 18 martie la Varșovia.
”În această zi ne amintim, în mod special, de luptătorii români împotriva regimului totalitar comunist, care au fost închiși în lagăre și închisori și care au mărturisit credința ortodoxă împotriva ateismului comunist.”
La 6 februarie, Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței a găzduit dezbaterea cu titlul „Derive ideologice ale prezentului: Patriotism vs Naționalism • Suveranitate vs Suveranism • Ortodoxie vs Ortodoxism • Universalism creștin vs Globalism”.
Meditație de Duminica Vameșului și a Fariseului pe marginea unei polemici recente, legate de natura (reală sau înșelătoare) a unei minuni: strălucirea icoanei unuia dintre sfinții canonizați, cu ocazia ceremoniei de marți, 4 februarie 2025, din curtea Patriarhiei.
Noii Sfinți Români reprezintă cel mai de preț rod pe care Biserica l-a dăruit în ultimii 100 de ani, conform spuselor Părintelui Patriarh Daniel. Evenimentul a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiate în cinstea Centenarului Patriarhiei, pe Dealul Mitropoliei fiind prezenți sute de credincioși.
Mâine, 4 februarie, are loc
proclamarea generală a canonizării unei părți a sfinților închisorilor
și mărturisitorilor anticomuniști ai Secolului XX de pe ambele maluri
ale Prutului, din România întreagă.
„Pe unii dintre ei, credincioșii noștri i-au cunoscut personal și au primit de la ei binecuvântare. Ce poate fi mai extraordinar decât a trăi printre sfinți. Ei au fost și sunt sfinții zilelor noastre; ei au fost sfinții generațiilor care ne-au crescut și ne-au transmis credința în Dumnezeu.”
Patriarhul Daniel a surprins cu o decizie fără precedent de a republica pentru Crăciunul din 2024 o pastorală din anul 2007, intitulată atunci „Nașterea Domnului – bucuria credinței.”
Luni, 2 decembrie, la mormântul părintelui situat în curtea Bisericii Sapienței din București, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit slujba de deshumare a osemintelor părintelui, înconjurat de un sobor de clerici
Sfântul Arsenie a reprezentat în spiritualitatea românească de la jumătatea secolului al XX-lea un autentic reper pentru o întreagă generație de mărturisitori. Toți l-au simțit ca fiind acel păstor trimis de Dumnezeu ca să călăuzească turma prin acea istorie tulbure, marcată de război și dictatură.
Sf. Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae spunea despre Sf. Cuv. Dometie cel Milostiv că a fost „un erou al credinței, un suflet de mare sfințenie și puritate”.
Comunicatul Patriarhului vine ca un toiag în capul guralivului propagandist bolșevic Alexandru Florian de la Institutul ce poartă numele unui impostor al holocaustului, potrivit supraviețuitorilor evrei de la Auschwitz, recte Elie Wiesel. Fostul propagandist al Partidului Comunist din România, ținut într-o funcție guvernamentală în ciuda faptul că Statul
„Metoda pe care o aplică INSHR-EW în comunicatul menționat este vădit părtinitoare și lipsită de profesionalism jurnalistic: extragerea abilă, dintr-un articol întreg, a unui singur paragraf, care convine ideii otrăvite și care să fie transmisă ulterior publicului cititor, urmărind manipularea acestuia”
Fără a avea nicio competență în ceea ce privește canonizarea sfinților din Biserica Ortodoxă Română, reprezentanții Institutului „Elie Wiesel” condus de Alexandru Florian, fiul ideologului bolșevic Radu Florian, el însuși un fost propagandist comunist
Revista Atitudini a Mănăstirii Paltin-Petru Vodă relatează https://atitudini.com/2024/07/cum-mi-a-vestit-pr-ilie-lacatusu-moartea-pr-justin-m-fotini/ o minune surprinzătoare, mai puțin tipică, a Sfântului Părinte Ilie Lăcătușu, relatată de monahia Fotini de la mănăstirea Paltin Petru-Vodă
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis un comunicat ca răspuns la reacția institutului "Elie Wiesel”, deranjat de canonizările recente ale mai multor mucenici și mărturisitori români ai secolului XX, canonizări aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Vorbind despre recentele canonizări, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a spus că acum au fost doar clerici, însă urmează și alte categorii de persoane.
„Este foarte important să cinstim în mod deosebit pe acești mărturisitori și duhovnici din timpurile prigoanei comuniste din timpul vremurilor grele ale secolului al douăzecilea”, a afirmat Patriarhul României.
Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit miercuri la București pentru a discuta aspecte ce privesc canonizările viitoare și îmbunătățirea vieții monahale