Subiecte: scrisoare pastorală

PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului: După aproape doi ani în care am văzut cele mai multe dintre fețele bolii cu care se confruntă întreaga omenire, putem vorbi cu temei despre cele ce avem de lucrat împotriva ei. NAȘTEREA DOMNULUI, ÎNDUMNEZEIREA OMULUI

Am cugetat îndelung înainte de a așterne în scris aceste rânduri, la Sărbătoarea binecuvântată a Nașterii Domnului. Oare la ce bun să mai scriem, câtă vreme până și cele scrise par să se fi molipsit de o necruțătoare vremelnicie?

ÎPS Laurențiu: Cuvânt pastoral la începutul Postului Nașterii Domnului - „Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția.”

Așa au procedat creștinii întotdeauna în vremuri de restriște: Preoții au îndemnat poporul la post și la rugăciune, aducând cât mai des cu putință jertfa euharistică a Sfintei Liturghii cu încredințarea că doar această Ofrandă nesângeroasă este singura jerftă bineplăcută Lui prin care putem dobândi iertarea păcatelor și mila Sa cerească.

PS Ignatie al Hușilor: Tinerii eroi din decembrie 1989 au crezut în libertate și în rugăciune. Ori de câte ori nu suntem consecvenți cu acest crez al lor, pentru care și-au dat viața, nu facem altceva decât să întinăm memoria jertfei lor

În scrisoarea pastorală de Crăciun, publicată miercuri, 18 decembrie, intitulată „Nașterea Domnului, adevărata reînnoire a omului”, Episcopul Ignatie al Hușilor explică adevăratul sens al Crăciunului: prin întruparea Fiului lui Dumnezeu, omul este chemat la redobândirea demnității sale edenice.