ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


76 % din producția mondială de alimente este asigurată prin polenizare la un nivel de 84 % din speciile de plante de pe pământ. Valoarea serviciilor de polenizare aduse de albine pentru omenire se cifrează anual la suma de 153 de miliarde de euro.

Schimbările climatice din ultimii ani, agricultura chimizată și fenomenul „Colony Collapse Disorder” au perturbat complet producția de miere de albine la nivel mondial. Declinul familiilor de albine la nivel mondial a început din anii 1990. În Europa lipsesc în acest moment 13 milioane de familii de albine pentru a asigura polenizarea culturilor, prefigurând în deceniile care vin spectrul foametei la nivel mondial. Moartea familiilor de albine în SUA se situează la circa 30 % annual, ceea ce va duce în anii viitori la dispariția completă a albinelor. În acest context, în China, din cauza unui fenomen masiv de poluare, producția de alimente este grav afectată din cauza cvasi dispariției albinelor din regiunile cele mai industrializate de pe coasta de est. Plata pe zi pentru un chinez polenizator manual este de 9,2 euro (80 yuani) în regiunea Sichuan, dar prețul începe să urce rapid către 100 de yuani/zi (peste 10 euro). Gravitatea acestei acțiuni de polenizare manuală este dată și de faptul că polenizarea se face cu polenul unor soiuri pomicole industrializate foarte productive, ceea ce va accelera necesitatea chimizării plantațiilor pomicole și, implicit, a morții albinelor. Creșterea rapidă a salariilor pe coasta de est va descuraja țăranii sa mai facă în anii care vin polenizare manuală sau polenizare itinerantă cu închirierea serviciilor de polenizare.

Paradoxal, China este cel mai mare exportator mondial de miere, și se cunoaște faptul că, în mare parte, această miere nu a fost produsă de către albine, ci de către om din diferite siropuri de plante. În România se produc anual circa 20 000 de tone de miere de către cei 31 000 de apicultori. Această miere pleacă, în mare parte, în butoaie, pe piețele europene din cauza incapacității apicultorilor noștri de a legaliza unități de procesare, ca să poată vinde mierea la borcan. Ținând cont de faptul că mierea noastră este cea mai valoroasă nutrițional din Europa datorită diversității celei mai mari de floră sălbatică de pe pășuni și din păduri, aceasta este amestecată cu miere germană, franceză etc… și reambalată la borcan cu eticheta acestor tari.

Care este viitorul omenirii și al albinelor anii care vin?

• Fenomenul „Colony Collapse Disorder” se va accelera în următorii 10 ani la nivel mondial creând premisele foametei în deceniile următoare;

• Agricultura se va chimiza din ce în ce mai mult în următorii 10 ani, omorând albinele;

• Vom mânca an de an de acum înainte o miere surogat care nu a întâlnit albinele (din siropuri de porumb sau alte plante);

• În țările industrializate puternic (China, SUA, Germania, Olanda etc…) albinele vor dispărea în următorii 10 ani, schimbând profund modul de alimentație a acestor țări, înspre o alimentație intens chimizată.

Ce ar trebui să facă românii în fața acestui fenomen?

• Să cumpere doar miere făcută de albine de la apicultori și nu din supermarket;

• Să înlocuiască zahărul din casă cu mierea, pentru reducerea incidenței de cancer și diabet;

• Să abandoneze supermarketul și să cumpere alimente direct de la țărani ca să-i stimuleze să mai crească albine;

• Să nu-și abandoneze casa părintească de la țară, ținând cont de faptul că în următorii 20 de ani aceasta va căpăta o importanța mare pentru cine o mai are.