BBC: Frontul de Est din Ucraina stă să cadă (HARTĂ)

Deciziile administrației Biden de a permite atacarea Rusiei cu rachete cu rază lungă și de a trimite în Ucraina de mine antipersonal, interzise de convențiile internaționale, în timp ce Rusia a folosit o rachetă intercontinentală vin într-un moment disperat pentru regimul Zelenski.
Într-o analiză a situației conflictului din Ucraina, BBC citează datele publicate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), care arată că, în 2024, trupele ruse au capturat circa 2.700 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, față de 465 de kilometri pătrați în 2023.
Adică de șase ori mai mult. Și anul nu s-a terminat.
Cele două cifre demonstrează o intensificare a ofensivei ruse, fără precedent de la momentul invaziei, în februarie 2022.
Dr. Marina Miron, cercetătoare în apărare la King’s College din Londra, a declarat pentru BBC, în acest ritm, frontul de Est din Ucraina „s-ar putea efectiv prăbuși”.
Numai între 1 septembrie și 3 noiembrie 2024, Kievul a pierdut teritorii de peste 1000 de kilometri pătrați.
Cele două zone unde s-au înregistrat atacurile cele mai puternice ale rușilor sunt Kupiansk, în regiunea Harkov, și Kurahovo, care constituie o trambulină spre Pokrovsk, nod logistic cheie al regiunii Donețk.
Până acum, scrie ISW, trupele ucrainene care apără Kurahovo, au reușit să repingă atacurile.
Însă linia frontului se apropie, iar forțele ruse amenință să încercuiască trupele ucrainene dinspre nord și dinspre vest.
Colonelul Evgheni Sasîiko, fost șef al Comunicațiilor Strategice în Statul Major al armatei ucrainene, crede că rușii formează niște clești cu „fălci puternice” pe flancuri, care vor „măcina” încet-încet apărarea orașului, până când aceasta se va prăbuși.
Potrivit datelor ISW, Rusia deține în prezent un total de 110.649 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei.
Prin comparație, la începutul invaziei ucrainene în regiunea rusă Kursk, din august, forțele Kievului ocupaseră puțin peste 1.171 de kilometri pătrați.
În prezent, rușii au recuperat circa jumătate din acest teritoriu și au raportat încercuirea trupelor ucrainene.
BBC comentează că, inițial, atacul ucrainean în Kursk a fost o manevră utilă pentru creșterea moralului într-un moment de criză.
Miron comentează însă că, deși pătrunderea pe teritoriul rus a fost o „tactică strălucită”, dar un „dezastru strategic” pentru Ucraina, deoarece a consumat în atacul din Kursk rezervele forțelor sale armate.
Experta comentează că înaintarea tot mai rapidă a rușilor în Ucraina îi conferă lui Putin o poziție mai puternică în viitoarele negocieri cu Trump.
Marina Miron arată:
„Teritoriile controlate acum de Rusia îi conferă un anumit avantaj. Dacă vor fi negocieri, sunt sigură că, așa cum subliniază partea rusă, acestea se vor duce în funcție de situația de pe câmpul de luptă.”
Și conchide:
„Rușii au cărți mult mai bune decât ucrainenii.”
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Moscova: "Trupele de pace" din Ucraina riscă să declanșeze Al III-lea Război Mondial
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Prima pagină Știri Ucraina
Persoane: Donald Trump Joe Biden Vladimir Putin
Subiecte: Războiul din Ucraina
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)