ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un analist al Partidului Comunist Chinez avertizează că lupta pentru supremația mondială dintre cele două superputeri va avea ca obiectiv strategic cucerirea Bătrânului Continent.

Într-un articol publicat în ziarul South China Morning Post din Hong Kong, colonelul chinez în retragere Zhou Bo scrie că între Beijing și Washington se va da o luptă pentru influență în Europa.

Zhou este în prezent cercetător principal la Centrul pentru Securitate și Strategii Internaționale de la Universitatea Tsingua din Beijing, controlat de Partidul Comunist.

Prin urmare, ideile pe care le expune Zhou sunt așadar mai puțin gânduri personale și mai mult poziția oficială a PCC.

Statele europene sunt divizate între dependența de securitate, oferită de americani, și dependența de interesele comerciale, servite mai bine de chinezi, scrie Zhou.

Care adaugă că marea „competiție” dintre China și SUA va fi despre „cine poate câștiga de partea sa terții”.

După ce oferă o serie de argumente în sprijinul afirmației că Beijingul a reușit să submineze influența americană în Africa și America de Sud, Zhou conchide:

„Câmpul de luptă... va fi în Europa, unde Statele Unite au majoritatea aliaților și unde China este cel mai important partener comercial.”

Analistul chinez prezice o reducere a prezenței militare a Statelor Unite în Europa, ca urmare a întăririi pozițiilor americane în regiunea India-Pacific pentru a contracara influența Chinei și adaugă;

„Ultimii președinți americani, deopotrivă Republicani și Democrați, le-au cerut europenilor să se îngrijească mai mult de propria securitate. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu și-o dorește, Europa trebuie să obțină o autonomie strategică.”

Referirea la necesitatea unei „autonomii strategice”a Europei reia expresia folosită de Emmanuel Macron după recenta sa vizită în China.

În avionul cu care se întorcea la Paris, liderul francez a declarat„marele risc” pentru Europa este „să fie prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce ar împiedica-o să își construiască o autonomie strategică”.

Cu aceeași ocazie, Macron a adăugat:

„Paradoxul ar fi ca, cuprinși de panică, să considerăm că nu suntem altceva decât niște subordonați ai Americii.”

Declarațiile lui Macron au stârnit iritare la Washington, dar și la Berlin, mai ales în condițiile Războiului din Ucraina, unde China joacă de partea Rusiei.

Zhou a comentat:

„Faptul că Europa privește China ca partener, competitor și rival sistemic în același timp spune multe despre confuzia Europei în privința Chinei, decât despre ceea ce China este cu adevărat.”

După care analistul chinez lansează un avertisment tăios:

„Europa nu își poate permite să aibă relații proaste cu Beijingul și cu Moscova în același timp.”

El afirmă că doar „un singur scenariu” poate compromite relațiile dintre Europa și China: „un război în strâmtoarea Taiwan”.

După ce a dat cu cravașa, fostul ofițer chinez arată și zăhărelul, grăbindu-se să liniștească spiritele:

„Dar nimic nu dovedește că Taiwanul va deveni viitoarea Ucraină... Beijingul știe mai bine decât oricine că o reunificare pașnică este în interesul său și – mai important – aceasta este în continuare posibilă.”

Și Zhou încheie cu superioritatea unui bătrân înțelept:

„Cu cât războiul (din Ucraina) se va prelungi mai mult, cu atât Europa își va dori mai tare medierea Chinei.”

Fără să o rostească explicit, continuarea se formulează singură în mintea cititorului:

„Și uite așa, Europa, ca un măr copt, va cădea singură în ghearele Chinei...”