ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Longhin Jar din Bănceni a fost convocat pe 22 mai la o secție de poliție din Cernăuți pentru a i se comunica că a fost pus sub urmărire penală, având calitatea de suspect.

Informația a fost publicată pe canalul de Telegram al SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, unde se arată și că este acuzat de incitare la ură sectară (!).

Comunicatul scrie:

În timpul litughiilor, el (mitropolitul Longhin) a vorbit cu dispreț despre Biserica Ortodoxă a Ucrainei (care ține de Kiev – n.r.), numind-o „Biserica lui Antihrist” și „satanistă”. Astfel, el a ofensat sentimentele religioase ale credincioșilor și a provocat o agravare a situației interne în regiune.

Se pare, potrivit SBU, că raziile, confiscările de biserici, incendierile, hărțuirea și agresarea preoților Bisericii Ortodoxe care ține de Moscova, sunt de natură să calmeze situația regională.

Mai mult, SBU susține că a realizat o „expertiză lingvistică” (!) care a „confirmat realitatea activităților criminale ale clericului”.

PotrivitUniunii Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina, motivul pentru care a început urmărirea penală a mitropolitului Longhin este următoarea afirmație dintr-o predică datând din 5 decembrie 2022:

„Biserica lui Hristos nu poate fi biruită de forțele iadului, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană (Moscova) va rămâne mereu alături de ucraineni.”

Drept care părintele Longhin a fost informat că este suspect în conformitate cu articolul 161 al Codului Penal – Incitare la Ură inter-religioasă.

Ieșind de la interogatoriu, mitropolitul Longhin a afirmat că forțele de securitate intenționau să ceară unei instanțe să dicteze împotriva sa o formă de restrângere a libertății de mișcare, însă au renunțat ca urmare a manifestării masive de solidaritate.

Într-adevăr, sute de credincioși au mers luni, 22 mai 2023, la secția de poliție din Cernăuți, pentru a-și manifesta sprijinul față de mitropolitul Longhin, chemat la interogatoriu.

Episcopia din Cernăuți a publicat pe canalul său de Telegram o înregistrare video, unde pot fi văzuți credincioși, preoți și călugări rugându-se în fața unui cordon de polițiști înarmați, în timp ce părintele Longhin este audiat.

Martori de la fața locului, citați de Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina, afirmăcă persoane în uniformă le înmânau celor prezenți avertismente în legătură cu manifestația lor, considerată ilegală.

De asemenea, tot UJOU susține că persoanele care și-au manifestat pe rețelele sociale sprijinul și simpatia pentru părintele Longhin au fost vizitate acasă de agenții SBU și amenințați:

„SBU a mers din casă în casă la oamenii care au scris pe rețelele sociale că vor participa la o rugăciune în sprijinul mitropolitului Longhin. Au fost amenințați cu citații și dosare penale.”