ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În spatele cantităților uriașe de armament trimise de Occident în Ucraina se mai ascunde și altceva decât ambiții geopolitice.

Ucraina a devenit un „laborator” pentru armele occidentale, iar războiul le-a oferit SUA și aliaților săi oportunitatea de a vedea cum se comportă armele lor într-un conflict real cu o mare putere, cum este Rusia, scrie CNN într-un articol postat pe site-ul său.

O sursă aflată la curent cu informațiile din Occident pe acest subiect a declarat pentru CNN:

„Evident, (Ucraina) este un laborator militar din toate punctele de vedere, deoarece nici unul dintre aceste echipamente nu a mai fost folosit până acum într-un război între două țări industriale dezvoltate.”

„Este un test în condiții de luptă reală”, a mai explicat sursa.

În iulie trecut, ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, își oferise în mod cinic țara ca „poligon de încercare” pentru producătorii de arme occidentali:

„Suntem interesați să testăm sisteme moderne în luptă împotriva inamicului și invităm producătorii de arme să își testeze noile produse aici.”

Regimul Zelenski și-a văzut dorința împlinită: SUA și aliații lor au mărit semnificativ cantitățile de echipamente militare din ce în ce mai sofisticate și mai scumpe trimise în Ucraina.

Drept răspuns, Rusia a început să lovească obiective din infrastructura energetică ucraineană folosind drone kamikaze foarte ieftine, pentru a căror contracarare și doborâre occidentalii sunt obligați să folosească echipamente cu mult mai scumpe.

Consecința este că, în ultimele luni, producătorii de arme occidentali s-au dedicat construirii de echipamente care să permită o apărare mai ieftină în fața dronelor kamizaze, au declarat mai multe surse cu care reporterii CNN au discutat.

Războiul din Ucraina a devenit pentru armata americană o „incredibilă sursă de informații utile despre propriile sisteme”, au mai afirmat sursele.

Pentagonul a descoperit de exemplu că lansatoarele de rachete HIMARS (foto) sunt foarte eficiente împotriva forțelor ruse, în vreme ce mortierele M777 s-au dovedit mai puțin eficiente și precise decât se aștepta.

De asemenea, războiul din Ucraina este mană cerească pentru producătorii de arme și pentru că a fost revitalizată producția unor articole care păreau depășite – cum ar fi rachetele sol-aer Stinger.

Raytheon nu mai producea lansatoare și rachete Stinger de ani de zile, însă acumPentagonul i-a cerut să își reia producția, în condițiile în care mii de astfel de echipamente sunt trimise în Ucraina.