ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Washingtonul le cere tuturor americanilor să părăsească Rusia după ce un ziarist de la Wall Street Journal a fost arestat pentru spionaj

Rusia a anunțat că l-a arestat pe reporterul de 31 de ani al publicației americane Wall Street Journal, Evan Gershkovich, sub acuzația de spionaj.

Anunțul autorităților ruse a fost făcut miercuri, iar arestarea a avut loc în orașul Ekaterinburg.

Wall Street Journal a negat „vehement” acuzațiile la adresa ziaristului său și a cerut „eliberarea imediată” a lui.

Serviciul de Informații al Rusiei, FSB, a declarat că a obținut permisiunea de arestare a lui Gershkovich în urma unei ședințe cu ușile închise a tribunalului districtual din Lefortovo, Moscova.

Avocatul ziaristului nu a avut dreptul să asiste la ședința tribunalului. La fel, tuturor ziariștilor prezenți li s-a interzis accesul la etajul unde se afla sala de ședință.

Presa de stat rusă a declarat că aceste măsuri restrictive au fost necesare în urma unei alerte cu bombă care a fost primită cu puțin înainte.

FSB-ul l-a acuzat pe Gershkovich că a „strâns informații despre una dintre întreprinderile complexului militaro-industrial rus, care constituie secret de stat”.

Acțiunile de spionaj ale ziaristului, mai susține FSB, s-ar fi derulat la comanda guvernului american.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:

„Nu este vorba de suspiciuni, a fost prins în flagrant delict.”

Înainte de a ajunge la Wall Street Journal, care l-a detașat la Ekaterinburg, Gershkovich a trăit șase ani la Moscova, unde a lucrat pentru Moscow Times și France Presse.

Înainte de a veni în Rusia, el a fost asistent de presă la New York Times.

Gershkovich este primul ziarist american arestat în Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Joi seara, Secretarul de Stat american Antony Blinken le-a cerut tuturor americanilor să părăsească Rusia „imediat”, ca urmare a arestării reporterului.

Foarte probabil, arestarea lui Gershkovich va duce la o nouă escaladare a tensiunilor dintre Washington și Moscova.