ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Continuă să curgă multă cerneală în presa occidentală în legătură cu conflictul dintre președintele Zelenski și comandantul armatei Zalujnîi.

Se știe deja că Zelenski a vrut să-l demită pe Zalujnîi, văzut ca un pericol pentru funcția sa, pentru a-l înlocui cu un apropiat: însă atât șeful serviciului de informații militare, Kiril Budanov, cât și comandantul forțelor terestre, Alexander Sîrski, au refuzat propunerea prezidențială de a prelua conducerea armatei.

Tensiunile sunt atât de mari, încât la Kiev a descins subsecretarul de stat american Victoria Nuland pentru a încerca să aplaneze situația.

Conflictul Z-Z pare însă a avea rădăcini adânci.

Ziarul Bild, citând surse ucrainene, afirmă că, în urmă cu câteva săptămâni, generalul Zalujnîi a intenționat să își retragă trupele de la Avdiivka, unde situația pare pierdută și seamănă tot mai mult cu mașina de tocat carne de om de la Bahmut.

Însă, tot ca la Bahmut, Zelenski a fost cel care s-a opus categoric oricărei retrageri, în ciuda șanselor minime de a menține poziția. Pe 30 decembrie, președintele a mers personal să viziteze orașul aflat pe linia frontului, pentru a-și îndemna trupele să continue să lupte.

Gustav Gressel, expert militar la European Council for Foreign Affairs, citat de Bild, afirmă:

„Îngerința în treburile armatei a administrației prezidențiale, în special prin intermediul consilierului prezidențial Andrei Ermak, a constituit o problemă încă de la începutul războiului.”

Tot despre gravitatea situației a vorbit și un înalt ofițer ucrainean, care a dorit să-și păstreze anonimatul:

„Lupta pentru putere între președintele Zelenski sau Ermak și generalul Zalujnîi este o poveste lungă și complicată, care afectează situația globală din Ucraina. Sincer, asta ne pune într-o situație destul de căcăcioasă.”

Faptul că în presa occidentală, care timp de doi ani s-a străduit să sprijine și să protejeze cu toate forțele regimul de la Kiev, au început să apară astfel de cuvinte tari demonstrează că situația din Ucraina pute rău de tot!