ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă o teorie a conspirației se adeverește: Washingtonul confirmă astăzi declarațiile lui Putin de acum patru ani, prin care și-a justificat invazia.

SUA se confruntă momentan cu conflicte în mai multe zone fierbinți – din Europa de Est în Gaza și de la colapsului statului în Siria, la încordarea continuă cu Iranul pe tema programului nuclear.

Dar administrația lui Biden nu regretă nimic – așa spune secretarul de stat, Anthony Blinken, într-un interviu important, la final de mandat, publicat în NY Times zilele trecute. Printre alte lucruri interesante spuse în interviu, Blinken a recunoscut că Washingtonul trimitea pe ascuns arme în Ucraina cu luni înainte de invazia rușilor din februarie 2022.

„Ne-am asigurat cu mult înainte să se întâmple [să înceapă operațiunea militară specială a Rusiei], încă din septembrie și apoi din nou în decembrie – am introdus pe tăcute o grămadă de arme în Ucraina”, a declarat Blinken în interviul publicat sâmbătă. „Chestii precum Stinger. Javelin”.

La vremea respectivă, scrie Zero Hedge, Kremlinul a vorbit despre aceste transferuri secrete ca justificare pentru invazie, în ideea de a „demilitariza” Ucraina și a ține infrastructura militară NATO la distanță. În lunile și săptămânile dinaintea invaziei, Moscova a emis multe avertismente că „se încalcă linia roșie”.

Mai jos este întreaga secțiune din interviul publicat în NY Times, în care Blinken se laudă cu transferurile de arme pre-invazie.

Întrebare: „Ați luat de la început două decizii strategice cu privire la Ucraina. Prima – de teama unei confruntări directe – ați restricționat utilizarea de către Ucraina a armelor americane în interiorul Rusiei. A doua a fost să sprijiniți ofensiva militară a Ucrainei fără o cale paralelă, diplomatică, pe care să se încerce stoparea conflictului. Cum evaluați azi, privind în urmă, aceste decizii?”

Blinken: „Deci, în primul rând, dacă vă uitați la traiectoria conflictului, pentru că ne-am dat seama că vine, am reușit să ne asigurăm nu doar că eram noi pregătiți, și aliații și partenerii noștri erau pregătiți, dar că Ucraina era pregătită. Ne-am asigurat de asta cu mult înainte să înceapă agresiunea Rusiei, începând din septembrie – agresiunea Rusiei a avut loc în februarie. Începând cu septembrie și apoi din nou în decembrie – am introdus pe tăcute o grămadă de arme în Ucraina ca să fim siguri că aveau la îndemână ce aveau nevoie ca să se apere – chestii ca Singer, Javelin, pe care să le poată folosi și care au fost esențiale în a-i opri pe ruși să cucerească Kievul, să ocupe întreaga țară, s-o șteargă de pe hartă și chiar i-au împins pe ruși înapoi.”

În altă secțiune a interviului, Blinken susține că administrația Biden a continuat eforturile diplomatice pe tot parcursul conflictului și a încercat să angajeze Rusia în discuții, explicând apoi că, de fapt, aceste eforturi au constat în esență în a păstra coeziunea și alinierea la proiect între aliații și susținătorii occidentali ai Kievului.

Foarte interesant, întrebat dacă nu e momentul să se termine acest război, șeful diplomației americane a ocolit, practic, întrebarea...

Întrebare: „Dar nu credeți că este, totuși, momentul să se termine acest război?”

Blinken: „Acestea sunt decizii pe care le iau ucrainenii. Ei trebuie să decidă în ce direcție este viitorul lor și cum ajung acolo. La cum a trasă azi linia pe hartă, în acest moment, nu cred că ar schimba ceva fundamental. Adevărata întrebare este: Ne putem asigura că Ucraina poate continua în forță?”

Întrebare: „Adică vreți să spuneți că zonele pe care controlează Rusia... vor trebuie cedate?”

Blinken: „Întrebarea nu este dacă vor fi cedate. Întrebarea este – linia, ca atare, în termeni practici, e improbabil să se mute foarte mult în viitorul previzibil. Pretențiile Ucrainei asupra acelui teritoriu vor exista întotdeauna. Iar întrebarea este: vor găsi modalități – cu ajutorul altora – să recapete teritoriul pierdut?”

Practic, scrie Zero Hedge, Blinken e de părere că NU... nu este momentul să se termine războiul, deși majoritatea europenilor și americanilor, obosiți de acest conflict, gândesc exact contrariul. Sunt probe că și mare parte din populația ucraineană vrea ca acest război să se termine cât mai repede posibil.

În cele din urmă, conchide Zero Hedge, într-o lume care se clatină pe marginea Celui de-al Treilea Război Mondial, Casa Albă nu regretă nimic, e limpede. Acest lucru reiese, de fapt, și din titlul interviului: „Anthony Blinken insistă că el și Biden au luat deciziile corecte”. Noi credem că istoria nu va fi la fel de blândă cu cei doi.