ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prin decizia de a se rupe de gazele rusești pentru a-l pedepsi pe Putin că a invadat Ucraina, Uniunea Europeană s-a aruncat singură într-o criză energetică fără precedent.

Țările europene caută acum cu disperare alternative pentru a-și salva economiile și cetățenii.

După ce au început să redeschidă vechile mine de cărbune – închise în anii precedenți pentru a „salva planeta” – ele au început să privească cu alți ochi și energia nucleară.

Aceasta căzuse și ea victimă fandacsiei ecologiste care i-a apucat pe liderii occidentali după accidentul de la Fukushima.

După ce ani de zile a închis pe capete reactoarele, regimul Macron a lansat recent un plan ambițios pentru revitalizarea energiei nucleare.

La rândul său, în Germania, guvernul Scholz a anunțat că renunță să mai închidă ultimele reactoare nucleare (așa cum planificase înainte de război), și dă și el semne că e gata să reconsidere importanța acestui tip de energie.

Dar miza pe energia nucleară poate salva Franța, Germania și întreaga UE de acest blestem care este dependența energetică de Rusia lui Putin?

Centralele nucleare funcționează cu uraniu. Rusia și Kazahstanul (țară controlată de Moscova) furnizează 42% din totalul uraniului mondial.

Iar Uniunea Europeană depinde în proporție de 20% de uraniul rusesc.

O eventuală decizie a lui Putin de a opri exporturile de uraniu către UE ar avea un impact masiv asupra prețurilor la energie. Și așa aruncate în aer de criza deja existentă.

Politologul Paul Dorfman de la Universitatea Sussex a comentat pentru ziarul britanic Express:

„Există argumentul că sectorul nuclear oferă o securitate a aprovizionării. Cu alte cuvinte: «Nu trebuie să vă faceți griji din cauza gazului lui Putin sau a petrolului din Orientul Mijlociu». Dar acest punct de vedere este foarte problematic.”

Profesorul a adăugat:

„Putin, Rusia lui Putin și Kazahstanul controlat de Rusia livrează 42% din uraniul pentru reactoarele din toată lumea. 20% pentru UE, 14% pentru SUA și aproape 30% pentru serviciile lor de îmbogățire.”

Și Dorfman conchide:

„Nu există nici o îndoială că invazia rusă în Ucraina a bulversat industria nucleară. Toată această idee a securității aprovizionării, că energia nucleară nu ne va lăsa depedenți de probleme străine, este falsă.”

UE riscă să cadă din lac în puț. Sau din conductă în reactor.