Dependența de Putin: UE riscă să cadă din lac în puț – Sau din conductă în reactor

Prin decizia de a se rupe de gazele rusești pentru a-l pedepsi pe Putin că a invadat Ucraina, Uniunea Europeană s-a aruncat singură într-o criză energetică fără precedent.
Țările europene caută acum cu disperare alternative pentru a-și salva economiile și cetățenii.
După ce au început să redeschidă vechile mine de cărbune – închise în anii precedenți pentru a „salva planeta” – ele au început să privească cu alți ochi și energia nucleară.
Aceasta căzuse și ea victimă fandacsiei ecologiste care i-a apucat pe liderii occidentali după accidentul de la Fukushima.
După ce ani de zile a închis pe capete reactoarele, regimul Macron a lansat recent un plan ambițios pentru revitalizarea energiei nucleare.
La rândul său, în Germania, guvernul Scholz a anunțat că renunță să mai închidă ultimele reactoare nucleare (așa cum planificase înainte de război), și dă și el semne că e gata să reconsidere importanța acestui tip de energie.
Dar miza pe energia nucleară poate salva Franța, Germania și întreaga UE de acest blestem care este dependența energetică de Rusia lui Putin?
Centralele nucleare funcționează cu uraniu. Rusia și Kazahstanul (țară controlată de Moscova) furnizează 42% din totalul uraniului mondial.
Iar Uniunea Europeană depinde în proporție de 20% de uraniul rusesc.
O eventuală decizie a lui Putin de a opri exporturile de uraniu către UE ar avea un impact masiv asupra prețurilor la energie. Și așa aruncate în aer de criza deja existentă.
Politologul Paul Dorfman de la Universitatea Sussex a comentat pentru ziarul britanic Express:
„Există argumentul că sectorul nuclear oferă o securitate a aprovizionării. Cu alte cuvinte: «Nu trebuie să vă faceți griji din cauza gazului lui Putin sau a petrolului din Orientul Mijlociu». Dar acest punct de vedere este foarte problematic.”
Profesorul a adăugat:
„Putin, Rusia lui Putin și Kazahstanul controlat de Rusia livrează 42% din uraniul pentru reactoarele din toată lumea. 20% pentru UE, 14% pentru SUA și aproape 30% pentru serviciile lor de îmbogățire.”
Și Dorfman conchide:
„Nu există nici o îndoială că invazia rusă în Ucraina a bulversat industria nucleară. Toată această idee a securității aprovizionării, că energia nucleară nu ne va lăsa depedenți de probleme străine, este falsă.”
UE riscă să cadă din lac în puț. Sau din conductă în reactor.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Moscova: "Trupele de pace" din Ucraina riscă să declanșeze Al III-lea Război Mondial
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Externe Prima pagină Știri Ucraina
Persoane: Emmanuel Macron Olaf Scholz Vladimir Putin
Subiecte: criză energetică Război Ucraina
Organizații: Uniunea Europeană
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)