ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol semnat de Christoph Schiltz, corespondentul de la Bruxelles al influentului ziar german, explică de ce conflictul din Ucraina nu mai are zile multe.

Într-o analiză a scenariilor posibile în Ucraina, Schiltz scrie că Statele Unite își vor reduce dramatic ajutorul militar pentru Kiev, și aceasta indiferent care va fi rezultatul alegerilor din luna noiembrie.

În aceste condiții, Europa „nu are nici forța, nici voința politică” să ia locul Americii și să livreze ea grosul asistenței militare.

Ziaristul german evocă și spectrul armelor nucleare rusești care face ca Europa să fie „reținută”, dând exemplul rachetelor Taurus pe care cancelarul Scholz le refuză Kievului.

Occidentul a subestimat forța Rusiei, care dispune de suficiente resurse și se bucură de un mare sprijin mondial. Aceste elemente îi permit lui Putin să continue războiul încă mulți ani de acum încolo.

Mai mult, Occidentul a luat și o mulțime de decizii „egoiste” în detrimentul Ucraina, cum ar fi sancțiunile „lipsite de entuziasm”, care nu se aplică gazelor și uraniului rusești, sau apelul adresat de Washington Kievului de a nu ataca rafinăriile rușilor.

Toate acestea, conchide Die Welt, vor duce la o înghețare a războiului.

„Per ansamblu, putem presupune că poziția de negociere a Ucraine are mai multe șanse să se deterioreze în viitor, din cauza deciziilor lui Scholz și ale altora. Este o tragedie istorică. Dar ea va deschide calea către înghețarea acestui război oribil.”

Sfârșitul războiului ar putea surveni chiar anul acesta, scrie ziaristul.

„Unul dintre motivele care pledează pentru o înghețare (a conflictului) este că, în acest război de uzură și cu costuri tot mai mari, nici agresorul (Rusia), nici apărătorul (Ucraina) nu vor dobândi o superioritate clară.”

Pe de altă parte, o înghețare a conflictului – după modelul coreean – ar reprezenta o ieșire decentă din război pentru Kiev, fără prea mari pierderi de imagine și evitând un final în care există un „învingător” și un „învins”, mai scrie Die Welt.

Perspectivele pentru Ucraina sunt sumbre, se mai arată în articol.

„Nu are nici o perspectivă de a recâștiga anul acesta teritoriile pierdute. Dimpotrivă, va fi un noroc pentru Kiev dacă va reuși să mențină actuala linie a frontului. Nici măcar acest lucru nu poate fi garantat, însă.

„Mai degrabă, ar trebui să ne așteptăm la noi ofensive rusești și la noi pierderi teritoriale semnificative pentru Ucraina în cursul acestui an.”

Lipsa de muniție, de arme și de personal este critică și poate fi decisivă.

„În prezent, Rusia încearcă să străpungă prima linie de apărare a Ucrainei în 18 puncte. A reușit deja la Avdiivka, în regiunea Donețk, la mijlocul lunii februarie.

„Liniile a doua și a treia de apărare ale Ucrainei sunt mult mai slabe decât prima, iar riscul ca forțele rusești să pătrundă în interiorul țării până la Nipru este acum ridicat.”