ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Problema cea mai mare a regimului Zelenski în acest moment pe front este lipsa acută de soldați. Ucrainenii fug de mobilizare ca dracul de tămâie.

Pierderile uriașe de efective în cei peste doi ani de război, precum și exodul masiv de populație din țară au lăsat Ucraina fără forțe de luptă.

În disperare de cauză, regimul Zelenski a adoptat o nouă lege a mobilizării. Însă nici aceasta nu pare să dea rezultatele scontate.

Potrivit lui Vladimir Greniuh, angajat la Centrul de Recrutare Teritorială din Lvov, doar două din o sută de persoane cărora li se trimit ordine de mobilizare se prezintă la comisariatele militare.

Într-un interviu pentru televiziunea ucraineană Espreso, el a declarat:

„Din 100% persoane convocate doar 2% vin. Am frați care au murit și sunt cei care trebuie înlocuiți. Înțelegeți corect: trupele sunt în zona de luptă de 2-3 ani, este necesar să se facă înlocuiri.”

Situația este atât de disperată încât, potrivit unui ordin de guvern, întreprinderile sunt acum obligate nu doar să le înmâneze angajaților ordinele de mobilizare, ci și să îi aducă (!) la comisariate.

Potrivit publicației ucrainene Strana, Ordinul de Guvern nr. 560 prevede:

„Șefii de întreprinderi, instituții, organizații... asigură venirea rezerviștilor și a persoanelor pasibile de serviciul militar, transportându-i de la întreprindere (instituție, organizație) la punctele de recrutare ale centrelor teritoriale raionale (orășenești) de dotare și asistență militară sau ale unităților militare sau eliberându-i de la serviciu, ținând cont de timpul necesar pentru a ajunge la centrul teritorial de recrutare sau de ajutor social și, dacă este necesar, de timpul pentru călătoria de întoarcere.”

De asemenea, prin același Ordin, întreprinderile, instituțiile, organizațiile etc. sunt obligate să notifice centrele de recrutare în legătură cu angajații care au refuzat să primească ordinul de convocare sau au demisionat.

Există și posibilitatea deplasării comisarilor militari la întreprinderi pentru mobilizare direct la locul de muncă.