ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Occidentul a decis să ducă sprijinul militar pentru Ucraina la o fază superioară: cea a „armamentului greu”. Războiul mondial devine o realitate.

Președintele SUA Joe Biden a anunțat miercuri că a aprobat trimiterea în Ucraina a 31 de tancuri Abrams M1, la câteva ore după ce premierul german Olaf Scholz a aprobat trimiterea de tancuri Leopard-2.

Biden a descris Abrams ca fiind „cele mai eficiente tancuri din lume”, dar a ținut să adauge că, paradoxal, ele „nu reprezintă o amenințare ofensivă la adresa Rusiei”.

„Este vorba despre libertate, libertatea Ucrainei, libertate peste tot”, a spus Biden.

Anterior, unii oficiali americani, inclusiv secretarul Apărării, Lloyd Austin, și-au exprimat rezerve față de trimiterea de tancuri Abrams în Ucraina, din cauza costurilor mari, a dificultăților de mentenanță și a perioadei lungi de antrenament pe care o necesită.

Însă, gestul Statelor Unite a fost cumva condiționat de Germania, care a declarat că nu acceptă să trimită tancuri în Ucraina decât dacă și americanii fac la fel.

Guvernul de la Berlin a anunțat și el, tot miercuri, că va trimite o companie de 14 tancuri Leopard-2, „într-o primă fază”. Gestul Berlinului ar urma să fie imitat și de alte țări europene, pentru ca, în final, în Ucraina să ajungă două batalioane de tancuri Leopard-2, adică 80 de bucăți.

Germania va acorda unor țări precum Spania, Polonia, Norvegia și Finlanda. permisiunea de reexport pentru ca și acestea să poată trimite tancuri Leopard în Ucraina.

La rândul ei, Olanda intenționează să ia în leasing din Germania 18 Leopard-2 pentru a le dona apoi Ucrainei.

De notat că primele tancuri Leopard-2 sunt așteptate să ajungă în Ucraina peste vreo 3 luni.

În ce privește tancurile americane Abrams, nu se știe o dată precisă.

Un lucru este cert: după 82 de ani, tancurile germane ajung din nou pe teritoriul fostei URSS. Nu mai sunt Pantere, sunt Leopard.

De altfel, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, recunoștea ceea ce nici un lider occidental nu a vrut să recunoască până acum: „Ne aflăm în război cu Rusia!”.

O adevărată declarație de război.