ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Varșovia a luat decizia de a interzice importurile de grâne și orice alte produse alimentare din Ucraina pentru a proteja agricultura poloneză.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, 15 aprilie 2023, de către Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului de guvernământ Lege și Dreptate (PiS) și liderul de facto al Poloniei, citat de Reuters.

În cadrul unei Convenții a Partidului, Kaczynski a spus:

„Astăzi, guvernul a decis asupra unei reglementări care interzice intrarea și importul de cereale în Polonia, dar și altor zeci de tipuri de hrană (din Ucraina).”

Mari cantități de cereale, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, dar și de calitate foarte proastă, rămân în Europa de Est și Centrală din cauza problemelor de transport și logistică.

Pe lângă amenințarea pentru sănătatea populației, cerealele și alte produse alimentare ucrainene pun în pericol supraviețuirea fermierilor din țările de tranzit.

Zilele trecute, în Polonia s-au înregistrat ample mișcări de protest din partea fermierilor și nu numai.

Ceea ce ar putea reprezenta o mare problemă pentru PiS în acest an electoral, în care populația este și așa extrem de nemulțumită din cauza prăbușirii nivelului de trai, ca urmare a efectelor Războiului din Ucraina.

Polonia este probabil aliatul cel mai de nădejde al Ucrainei – de aceea, gestul său de a interzice importurile agricole din această țară este grăitor. Înseamnă că a ajuns cuțitul la os.

În urmă cu o zi, Slovacia a luat și ea o măsură similară celei adoptate de Polonia. Ministerul Agriculturii a decis să interzică vânzarea cerealelor din Ucraina pe teritoriul țării, după ce un lot de grâu ucrainean, cântărind 1.500 de tone, a fost depistat cu prezența unui pesticid interzis în Uniunea Europeană și care poate avea efecte negative asupra sănătății umane, a transmis InfoFinanciar.

România se află într-o situație asemănătoare cu Polonia și Slovacia: piața i-a fost inundată de cereale infestate și de produse alimentare de foarte slabă calitate din Ucraina, care amenință sănătatea populației și siguranța sectorului agricol.

Mai mult, România a primit cel mai mic ajutor dintre toate țările UE pentru concurența neloială făcută de produsele ucrainene.

În urmă cu o săptămână, fermierii români au avut prima mișcare de protest mai serioasă.

Cu toate acestea, spre deosebire de Polonia sau Slovacia, România nu a luat până acum nici o măsură serioasă de a opri fluxul de otravă din Ucraina.

ACTUALIZARE: Guvernul ungar a decis, de asemenea, să introducă o interdicție a importurilor de cereale din Ucraina, se precizează într-o declarație scrisă distribuită sâmbătă de ministrul Agriculturii al Ungariei, Istvan Nagy.

Din cauza lipsei unor măsuri semnificative din partea Uniunii Europene pentru abordarea problemelor cauzate de aprovizionarea cu produse agricole ucrainene la prețuri de dumping, Ungaria „interzice temporar importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, precum și a altor produse agricole”. a spus șeful Ministerului Agriculturii. El a menționat că Polonia a făcut un astfel de pas mai devreme. Potrivit lui Nagy, interdicția va fi în vigoare cel puțin până la 30 iunie 2023.

ION CRISTOIU se pronunță pe aceeași temă în Jurnalul său TV de azi: