ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După vâlva creată de atacul asupra Mitropolitului Longhin Jar, șeful regimului de la Kiev le-a cerut parlamentarilor să adopte cât mai grabnic proiectul prin care BOU să fie scoasă în afara legii.

În Ucraina, tensiunile religioase devint tot mai mari. 

Parlamentarii primit de la președintele Zelenski un semnal că proiectul de lege pentru interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, trebuie să fie adoptat cât mai rapid de Marea Radă de la Kiev, anunță presa ucraineană.

Potrivit parlamentarului Nikolai Kniajițki, membru al formațiunii politice Eurosolidaritatea, proiectul de lege la care o contribuție importantă a avut Securitatea ucraineană (SBU) află în prezent la Comisia pentru Drepturile Omului (sic!).

Aici se discută printre altele simplificarea procedurilor de transfer ale bisericilor și altor bunuri de la Biserica Ortodoxă Ucraineană (care a aparținut de Moscova până în mai 2022) la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, a cărei autocefalie e recunoscută de Patriarhia Constantinopolului.

Potrivit documentului dorit de Zelenski și SBU, organizațiile religioase pot fi desființate dacă „persoanele lor autorizate” comit infracțiuni împotriva principiilor fundamentale ale securității naționale a Ucrainei.

Un alt parlamentar de la Eurosolidaritatea, Vladimir Viatrovici, a declarat că în Rada există o dorință comună de a supune proiectul de lege la vot, însă că există numeroase dezacorduri privind forma în care acesta ar trebui adoptat.

Dezacordurile sunt provocate de temerea că legea ar putea aduce critici din partea Occidentului pentru încălcarea libertății religioase.

Imediat după invazia Rusiei, regimul de la Kiev a declanșat o prigoană împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, deși aceasta și-a declarat independența de Moscova în semn de protest față de atacul din 24 februarie 2022.

Prigoana a constat în confiscarea sau incendierea lăcașelor de cult ale BOU, agresarea preoților și credincioșilor, hărțuirea lor în justiție.

În urmă cu câteva luni, fiind invitat la emisiunea lui Tucker Carlson, avocatul Robert Amsterdam, reprezentantul legal al BOU, a prezentat un tablou înfiorător al persecuțiilor religioase din Ucraina.