ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți coloși industriali germani pregătesc închiderea a mii de locuri de muncă și mutarea investițiilor în SUA, din cauza incapacității Berlinului de a le oferi gaze naturale la prețurile celor din Rusia.

Mari companii, precum BASF SE, Dow Inc. și Lanxess AG sunt pe punctul de a concedia mii de angajați și de a-și transfera investițiile în afara Germaniei, scrie Bloomberg.

Ele consideră că, în viitorul previzibil, guvernul de la Berlin nu le va mai putea furniza în mod sustenabil energie ieftină, la prețuri măcar apropiate de cele ale gazului rusesc, dinainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor împotriva Moscovei.

Cu ocazia unei recente conferințe organizate de Die Welt, CEO-ul Lanxess, Matthias Zachert, a declarat:

„Nu mai suntem competitivi în Germania.”

Deși producătorul de produse chimice a promis că își va menține deschise capacitățile din Renania de Nord-Westfelia,„totuși investițiile noastre pentru a ne continua dezvoltarea vor merge în locuri mai competitive, cum ar fi Statele Unite.”

În ciuda unei ușoare scăderi a prețului la gaze în ultimele săptămâni, ca urmare a temperaturilor neobișnuit de mari, pe termen lung, pesimismul caracterizează atmosfera din industria germană, scrie Bloomberg.

Germania nu a mai primit gaze rusești încă din luna septembrie, ceea ce a constituit un șoc puternic, dat fiind că, până la invazia din Ucraina, jumătate din gazele importate de Germania proveneau din Rusia.

În absența unei perspective realiste ca importurile din Rusia să fie reluate prea curând, industriile energofage, precum chimia, sticlăria, materialele de construcție, riscă să se scufunde.

Industria chimică, de exemplu, are aproape o jumătate de milion de angajați și realizează o cifră anuală de afaceri de 200 de miliarde de euro.

De produsele sale depind alte industrii, precum cea constructoare de automobile.

Or, potrivit unei anchete realizate de asociația producătorilor din Chimie (VCI), la sfârșitul lui ianuarie, mai bine de jumătate din companiile chimice prevăd o reducere a investițiilor în Germania pentru acest an, din cauza costurilor energetice.

Mai grav, companiile germane se confruntă și cu o scădere a cererii, ca urmare a încetinirii ritmului economiei mondiale, din cauza crizelor suprapuse din ultimii trei ani, începând cu COVID.

În aceste condiții, singura cale de supraviețuire o reprezintă concedierile masive și relocările..

Unul dintre cele mai grave efecte ale Războiului din Ucraina este dezindustrializarea Europei, prin închiderea capacităților de producție sau transferarea lor în țări cu energie ieftină, precum Statele Unite sau China.

Iată de ce aruncarea în aer a conductelor Nord Stream a fost primită cu evidentă satisfacție la Washington.