ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Miliardarul american a respins o „cerere de urgență” a regimului de la Kiev de a oferi acces strategic la rețeaua sa de sateliți Starlink în scopul unei operațiuni militare de proporții în Marea Neagră.

Elon Musk a postat pe X (Twitter) că a împiedicat anul trecut un atac ucrainean asupra unei baze navale ruse din Crimeea.

El susține că a refuzat o solicitare a Kievului care dorea activarea accesului la Internet, via Starlink, deasupra Mării Negre, unde se găsește o parte importantă a flotei ruse.

Rețeaua de sateliți Starlink aparține companiei SpaceX a lui Musk.

„Am primit o cerere de urgență de la autoritățile guvernamentale (ucrainene) să activăm Starlink până la Sevastopol.”

El a adăugat că intenția declarată a Kievului „era de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruse aflate la ancoră”.

Musk a comentat:

„Dacă aș fi acceptat cererea lor, SpaceX ar fi fost în mod direct complice la un act de război major și la o escaladare a conflictului.”

Musk a postat acest mesaj ca răspuns la publicarea unui extras din viitoarea sa biografie.

În aceasta, este menționat un episod din septembrie 2022, când armata ucraineană a încercat să trimită „șase mici drone submarine pline cu explozibili” împotriva bazei navale rusești de la Sevastopol, în Crimeea, „folosind Starlink”.

Musk l-a avertizat atunci pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, „care i-a spus răspicat că un atac ucrainean împotriva Crimeei ar duce la un răspuns nuclear”.

Rezultatul abținerii lui Musk a fost că, până la urmă, armata ucraineană a pierdut contactul cu cele șase drone ale sale înainte ca acestea să își atingă ținta.