ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Departamentul de Contraspionaj al Biroului Federal de Informații a lansat pe rețelele sociale o campanie pentru recrutarea de agenți ruși care să își spioneze țara.

Într-un clip video publicat pe Twitter și Facebook, pe fondul unor imagini din Washigton și ale ambasadei Rusiei din capitala americană, se poate auzi o voce în limba rusă care îi spune ascultătorului că FBI îi poate schimba viața, dacă acesta poate oferi informații utile Statelor Unite.

Naratorul spune că Biroul Federal de Informații caută spioni, expatriați și orice alte persoane care au informații ce permit combaterea regimului de la Moscova.

În imagini apare după aceea Alan Kohler, șeful Departamentului de Contraspionaj al FBI, care spune în engleză:

„Vrei să îți schimbi viața? FBI te apreciază. FBI te poate ajuta, însă doar tu singur ai puterea de a face primul pas.”

Potrivit Fox News, FBI pare să fi lansat acest program de recrutare în luna februarie, când s-a împlinit un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Într-o declarație pentru canalul de televiziune american, Dan Hoffman, fost șef de antenă al CIA la Moscova, a afirmat că mesajul FBI de pe rețelele sociale este „abil” și „inteligent” și că„poate ajuta FBI și țara (SUA) să triumfe în fața agresiunii ruse”.

Însă fosta șefă a Defense Intelligence Agency (Agenția americană de informații a Pentagonului), Rebekah Koffler, care este și vorbitoare nativă de rusă, a declarat pentru Fox News că clipul video este defectuos, iar comentariul naratorului nu are nici un sens, ceea ce, spune ea, „subminează credibilitatea FBI”.

Ea a explicat și de ce FBI a fost nevoit să recurgă la o astfel de cale ciudată de a recruta spioni ruși.

„FBI folosește această metodă din mai multe motive. Mai întâi, pentru că este extrem de dificil de recrutat agenți ruși. Rusia este un mediu super-dur, deoarece serviciile sale de contraspionaj sunt printre cele mai eficiente și brutale din lume.”

Și Koffler a continuat:

„FBI se adaptează la vremurile moderne, când tinerii sunt mereu pe rețelele sociale. Încearcă să își întindă plasa cât mai mult și să își sporească eficiența, atrăgând mai mulți potențiali spioni pentru SUA.”

Însă fostul oficial DIA este sceptic:

„Le doresc succes, însă nivelul meu de încredere în acest program este aproape zero.”