ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul american la Pristina, Jeffrey Hovenier, a anunțat că Statele Unite au exclus Kosovo din exercițiile militare Defender Europe, conduse de Washington, din cauza relelor tratamente aplicate etnicilor sârbi.

Sancțiunea americană vine după ce Kosovo a încercat să instaleze cu forța primari etnici albanezi în trei localități cu populație majoritar sârbă.

Primarii au fost aleși în urma unor alegeri boicotate de etnicii sârbi, care nu au acceptat nici până azi independența Kosovo, declarată oficial în 2008, și care este recunoscută doar de Statele Unite și de o parte a aliaților lor.

După ce poliția din Kosovo a folosit forța împotriva manifestanților sârbi, pe 26 mai, dând semnalul violențelor care durează de atunci, secretarul de stat Antony Blinken a criticat decizia conducerii albaneze și a declarat Pristina că este responsabilă de tensiunile create.

Ambasadorul american a afirmat, la rândul său, că suspendarea Kosovo din cadrul manevrelor militare este o consecință a abuzurilor făcute de conducerea albaneză și a amenințat că ar putea fi luate și alte măsuri sancționatorii.

Hovenier a declarat:

„I-am cerut (premierului kosovar Albin) Kurti să ia măsuri pentru reducerea tensiunilor în nord. Nu a răspuns acestor solicitări și analizăm care vor fi celelalte acțiuni ale noastre.”

În ultimele zile au avut loc ciocniri violente între protestatarii sârbi și trupele NATO de menținere a păcii (KFOR).

În urma ciocnirilor, 52 de manifestanți sârbi și 30 de membri ai KFOR au fost răniți.

Faptul că Statele Unite condamnă autoritățile din Kosovo pentru abuzurile împotriva etnicilor sârbi este un fapt fără precedent.

El nu poate fi scos din contextul războiului din Ucraina și al faptului că atât Rusia cât și China și-au manifestat solidaritatea cu Serbia și cu etnicii sârbi din Kosovo.

Președintele Serbiei, Alexander Vucici, a declarat că, în cazul în care conflictul din Kosovo nu va fi rezolvat pe cale pașnică, țara sa nu va sta cu brațele încrucișate, asistând cum sunt uciși sârbii.

El a dat de înțeles că nu exclude o intervenție militară.

Este limpede că Statele Unite nu își pot permite încă un conflict în buricul Europei cu o aliată a Rusiei și Chinei, și de aceea sunt dispuse să își calce pe orgoliu și să își pună la colț protejații din Kosovo pentru a stinge noul focar periculos.