ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin trei importante publicații occidentale, The EconomistNew York Times și The Times de la Londra scriu despre ceea ce pare o criză gravă la vârful regimului din Ucraina.

Cele trei publicații afirmă că președintele Volodimir Zelenski are intenția de a-l concedia pe comandantul forțelor armate, Valeri Zalujnîi, însă, până în prezent, nici un candidat nu s-a arătat dispus să îi preia funcția.

Kirill Budanov, 38 de ani, șeful serviciului de informații militare și un apropiat al lui Zelenski, ar fi refuzat postul.

Între altele, Budanov are la activ asasinatele asupra Dariei Dughina și a lui Vladlen Tatarski.

Un alt posibil înlocuitor al lui Zalujnîi este Alexander Sîrski, 58 de ani, șeful forțelor terestre, considerat și el un „apropiat de echipa prezidențială”.

The Economist scrie despre meritele acestuia în apărarea Kievului și în Operațiunea Harkov, dar și despre defectele sale.

„Abordarea intransigentă a războiului l-a făcut impopular în rândul unor părți din armată. Anul trecut, el a sacrificat comandanți căliți în lupte într-o apărare aparent inutilă a micii localități Bahmut.”

Amintim că Zalujnîi s-a opus continuării luptelor de a Bahmut, când era limpede că acesta devenise o mașină de tocat carne, însă rezistența ucraineană fără speranță a continuat la insistențele lui Zelenski.

Însă, la fel ca Budanov, și Sîrski a refuzat conducerea armatei, scrie ziarul londonez Times.

Prin urmare, Zelenski vrea să îl schimbe pe Zalujnîi, unul dintre cei mai mari dușmani ai săi (inclusiv contracandidat politic și figură foarte populară în Ucraina) dar nu are cu cine.

The Economist observă că tocmai marea popularitate a generalului este principalul motivul pentru care Zelenski ar dori să îl vadă schimbat. Dar între cei doi au existat și alte divergențe.

„Generalul i-a cerut public lui Zelenski să declanșeze o mobilizare la scară mare; președintele s-a opus acestei propuneri, conștient că va fi impopulară.

„Au existat de asemenea dezbateri încinse între palatul prezidențial și statul major privind strategia militară, inclusiv diferendul Bahmut.

„Însă, până la urmă, Zelenski și anturajul său au fost probabil iritați de autoritatea politică tot mai mare a generalului Zalujnîi.”

The Economist comentează și că tentativa de concediere a lui Zalujnîi „nu va face mai probabilă reluarea finanțării (Ucrainei de către Occident), dat fiind că generalul este foarte apreciat în Occident”.

Însă cea mai interesantă observație a săptămânalului britanic este că regimul Zelenski iese și mai șubrezit din toată această afacere:

„Dacă Zelenski își păstrează comandantul, va părea că dă dovadă de slăbiciune. Dacă îl concediază, o soluționare lipsită de abilitate a problemei nu va face decât să submineze încrederea în conducători.”

Semn că situația este foarte complicată și tensionată la vârful Ucrainei este și descinderea inopinată a subsecretarului de stat Victoria „Fuck the EU” Nuland la Kiev.

Mama loviturii de stat din 2014.

 A warm welcome back to Ukraine, @UnderSecStateP Victoria Nuland. Today we will meet government leaders, veterans, and civil society to underscore our shared commitment to defeating Russian aggression in Ukraine. pic.twitter.com/0eYQ7xCrqV