ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul naționalist Smer, care se opune războiului din Ucraina și trimiterii de arme regimului de la Kiev, a obținut o victorie detașată în fața Stângii progresiste și are mari șanse de a forma o alianță guvernamentală.

Formațiunea Smer, condusă de Robert Fico, a câștigat detașat alegerile de sâmbătă din Slovacia, obținând 23,3% din voturi.

Pe locul doi s-a clasat formațiunea Slovacia Progresistă, cu 17,9%.

Cum nici unul dintre partide nu a obținut majoritatea parlamentară, esențială va fi capacitatea fiecăruia de a forma o coaliție.

Iar Fico, în calitate de lider al primei clasate, are cu cine alcătui o alianță.

Un posibil partener este formațiunea Hlas, condusă de Peter Pellegrini, care s-a clasat pe locul trei, cu14,7% voturi obținute.

Hlas este o facțiune ruptă din Smer cu cinci ani în urmă – motiv pentru care relațiile dintre cele două nu au fost roze. Însă, în ultimele luni, pe măsură ce sondajele profilau perspectiva unei guvernări comune, Fico și Pellegrini au părut dispuși să șteargă cu buretele trecutul tumultuos.

Un alt posibil partener de guvernare pentru Fico și Smer pare să fie Partidul Național Slovac, care a obținut 5,7% din voturi.

Smer și PNS au mai fost colegi de guvern, sub conducerea lui Fico, în 2006-2010 și în 2016-2020.

O coaliție formată din cele trei formațiuni ar avea 81 de locuri în Parlament, cu șase mai mult decât majoritatea necesară.

Vestea victoriei lui Robert Fico și șansele mari ca el să formeze guvernul de la Bratislava au stârnit fiori în Occident.

Presa „mainstream” îl numește pe Fico „pro-rus” și „Putinist”, deoarece el a adoptat față de războiul din Ucraina o atitudine asemănătoare celei a lui Viktor Orban: încetarea trimiterii de arme Kievului și începerea negocierilor de pace cu Rusia.

Fico s-a opus și sancțiunilor împotriva Moscovei, afirmând că acestea se întorc ca un bumerang împotriva Occidentului.

Dacă Fico vine la guvernare în Slovacia, alianța cu vecinul Orban ar forma un nucleu anti-război în interiorul Uniunii Europene.

Ceea ce va jena serios Occidentul în tentativa de a prelungi conflictul din Ucraina.

Mai mult, Fico va consolida și polul suveranist din UE - alături de Ungaria, Polonia și parțial Cehia și Austria, ceea ce nu va fi deloc pe placul Bruxelles-ului..