ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile ucrainene au fost nevoite să se retragă de la Marea Lavră a Kievului pe care, în ciuda presiunilor, Biserica Ortodoxă ce aparține de Moscova a refuzat să o părăsească.

Informația este dată de probabil cea mai serioasă și echilibrată publicație ucraineană,Strana.News.

Cu excepția arestării mitropolitului Pavel, nu a existat nici o încercare de a folosi forța pentru a-i evacua pe călugări din Lavră, sau pentru a-i obliga să accepte să coopereze cu comisia specială a Ministerului Culturii pentru transferul de proprietate.

Situația la Lavra Pecerska este „înghețată”, spune Strana, și se pare că va rămâne până cel puțin pe 26 aprilie, când va avea loc prima ședință a Curții Economice de la Kiev pentru judecarea plângerii Bisericii Ortodoxe ce aparține de Moscova împotriva autorităților ucrainene.

(Folosesc expresia „ce aparține de Moscova” pentru claritate, deși conducerea acestei Biserici și-a exprimat intenția de a se rupe de Biserica Rusă și de a fi recunoscută ca organizație independentă.)

Anunțul că autoritățile ucrainene nu vor folosi forța pentru a  evacua Lavra ci vor aștepta o decizie a justiției a fost făcut de Nikita Poturaev, șeful comisiei pentru politică umanitară și informații din Rada Ucrainei.

Strana afirmă că regimul de la Kiev a hotărât să evite folosirea forței de teama unor posibile reacții ostile din Occident.

Cu toate acestea, pentru ca decizia lor să nu fie luată drept un semn de slăbiciune, autoritățile de la Kiev au decis să își mărească presiunile asupra Bisericii în alte regiuni, cu o vizibilitate mai mică în Occident.

Uneori prin deposedări și acțiuni brutale, dar cel mai adesea prin acțiuni penale, asemănătoare celei împotriva mitropolitului Pavel.

O altă strategie pare să fie cea adoptată de consiliile regionale din Hmelnițki și Rivne Volin, care au stabilit prin vot să interzică orice activitate a Bisericii Ortodoxe ce aparține de Moscova.

Dat fiind că legea nu le dă putere să interzică activitatea organizațiilor religioase, cele două consilii au înaintat o cerere președintelui Zelenski pentru a accelera aprobarea noii legi a cultelor.

Proiectul de lege a fost inițiat de formațiunea politică Eurosolidaritatea, condusă de Petro Poroșenko.

Fostul președinte al Ucrainei nu a ascuns că scopul actului normativ este interzicerea Bisericii Ortodoxe ce aparține de Moscova.

Comisia din Radă condusă de Poturaev a recomandat aprobarea legii formațiunii lui Poroșenko, dar Zelenski nu a dat încă undă verde.

Probabil tot de teama unei reacții negative a Occidentului.