ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După amplasarea de arme nucleare în Belarus, la frontiera cu UE, președintele Alexander Lukașenko a lansat și altor țări invitația de a se alătura alianței Rusia-Belarus pentru a primi asemenea arme.

Într-un interviu acordat duminică televiziunii ruse de stat Rusia 1, liderul de la Minsk a declarat:

„Nimeni nu este împotriva Kazahstanului și a altor țări care au relații la fel de strânse cum avem noi cu Rusia... Dacă cineva este îngrijorat, este foarte simplu. Tot ce trebuie să facă orice țară îngrijorată pentru securitatea sa este să se alăture Uniunii Rusia-Belarus. Asta e tot.”

Odată aderarea la Uniune realizată, atunci Moscova va garanta securitatea tuturor membrilor, a explicat Lukașenko, adăugând:

„Sunt arme nucleare pentru toată lumea!”

Cu câteva zile în urmă, liderul Kazahstanului, Kassim Tokaev, declara că crearea „Uniunii” Rusia-Belarus, ca un spațiu unic politic, economic și militar – inclusiv nuclear – ridică probleme pentru celelalte state membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA), din care face parte și țara sa.

Tokaev a afirmat:

„Avem o uniune statată în UEEA. Cu alte cuvinte, a fost creat un fenomen sau precedent unic în istoria politică a lumii... crearea unui stat bazat pe formula ‘două țări, un stat’ cu un singur spațiu politic, legal, militar, economic, monetar și umanitar, cu un singur govern unional, cu un singur parlament unional. Până și cu un arsenal nuclear care este acum unul pentru doi.”