ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un avion despre care se spune că l-ar fi avut la bord pe Evgheni Prigojin s-a prăbușit în regiunea Tver, aflată în nord-vestul Moscovei.

Anunțul a fost făcut miercuri de Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei.

Potrivit informațiilor preliminare oferite de minister, toate cele zece persoane aflate la bordul avionului privat Embraer Legacy ar fi fost ucise în accident. 

Prăbușirea s-a produs lângă satul Kuzenkino din Tver.

Agenția de stat pentru aviație, Rosaviația, a declarat că o persoană cu numele lui Prigojin se afla la bord, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

Cu toate acestea, nu se poate ști deocamdată cu siguranță dacă Evgheni Prigojin, comandantul grupului de mercenari Wagner, se afla cu adevărat în avionul prăbușit.

Guvernatorul regiunii Tver, Igor Rudenia, a preluat „controlul personal” al acțiunii, în urma prăbușirii, a anunțat biroul său de presă, citat de Tass.

Canalul de Telegram Grey Zone, aparținând Wagner, a afirmat că avionul în care s-ar fi aflat Prigojin ar fi fost doborât de apărarea aeriană rusă, însă informația nu a putut fi verificată.

Ziaristul independent Andrei Zaharov, citând o ursă independentă, a declarat miercuri că Prigojin se întorcea în Rusia după o călătorie în Africa, unde grupul Wagner desfășoară de ani de zile operațiuni.

Prigojin a fost filmat recent în Africa într-un video de recrutare de mercenari Wagner.

Sursa citată de Zaharov a declarat:

„Ar fi un miracol ca în avion să fi fost o altă persoană!”

Atașatul de presă al lui Evgheni Prigojin a refuzat să comenteze catastrofa, după cum a relatat ziarista Xenia Sobciak.

În luna iunie, o rebeliune a Wagner, condusă de Prigojin, a aruncat Rusia în cea mai gravă criză de securitate internă din ultimele decenii.

Liderul Wagner a renunțat în cele din urmă la marșul său asupra Moscovei, prin care dorea să dea jos conducerea armatei ruse.

Acordul ar fi fost mediat atunci de Vladimir Putin însuși, iar lui Prigojin i s-a promis imunitate.

Dacă într-adevăr la bordul avionului prăbușit se afla Prigojin, iar aparatul a fost doborât de apărarea aeriană rusă, se confirmă încă o dată că Vladimir Putin – fidel principiului KGB - nu îi iartă niciodată pe trădători.

Este greu de crezut că doborârea avionului a fost o răzbunare a generalilor ruși, fără știrea lui Putin.

Nu poate fi însă exclus ca totul să fie o înscenare prin care Prigojin să-și asigure o dispariție strategică.

Fie pentru a desfășura mai în largul său operațiuni delicate (inclusiv în Niger), fie pentru a-și salva pur și simplu pielea de mâna lungă a lui Putin.