ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Neofitos de Morfou din cadrul Bisericii Ortodoxe a Ciprului susține că actuala prigoană împotriva bisericilor din Ucraina are ca scop trecerea credincioșilor la Biserica Unită cu Roma.

Într-un interviu publicat pe canalul de YouTube al Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina, mitropolitul cipriot Neofitos susține că unul dintre motivele pentru care bisericile ucrainene aparținând de Moscova sunt distruse are legătură cu situația socio-politică:

„Dușmanii știu că ortodocșii, familiile ortodoxe, comunitățile ortodoxe sunt unite în jurul bisericilor. Și își spun: aici am distrus biserica, am ucis preotul, l-am intimidat pe episcop, iar oamenii pur și simplu vor pleca. Când nu vor mai avea biserică și posibilitatea de a participa la Sfânta Liturghie, se vor duce în alte locuri, mai sigure. Ăsta e planul lor.”

În opinia ierarhului cipriot, cei care se află în spatele prigoanei împotriva bisericilor din Ucraina „nu doresc prezența ortodoxiei în Ucraina de Vest, nu vor ca acolo să trăiască ortodocși. Ei vor ca acolo să fie uniați. Și veți vedea că se va crea o structură care nu a mai existat niciodată.”

Și mitropolitul Neofitos a adăugat:

„Ei vor să facă un experiment în Ucraina. Vor ca toată Ucraina de Vest să treacă la Uniatism. Și atunci frații noștrii athoniți, episcopii care coliturghisesc acum cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei (independentă de Moscova, a cărei autocefalie a fost recunoscută doar de Patriarhia Ecumenică – n.r.). Și vor vedea cum preoții lui Epifanie (mitropolitul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, independente de Moscova – n.r.) vor coliturghisi cu uniații.”

Și Neofitos a conchis:

„Atunci, vor trebui să se gândească: l-ați văzut pe Onufrie (mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene care aparține de Moscova – n.r.) coliturghisind cu uniații? Poate că Onufrie a participat cu ei la vreun eveniment comun, dar niciodată la liturghia lor, niciodată în comuniune cu ei. Așa ceva este imposibil de imaginat.”

Când Neofitos a fost întrebat de ce bisericile din Ucraina sunt distruse, a răspuns:

„Diavolul este deranjat de Sfânta Liturghie, de post și de rugăciune.”

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a trecut recent la calendarul pe stil nou, occidental.

Volodimir Zelenski l-a vizitat recent pe Papa Francisc, ocazie cu care i-a adus cadou o icoană a Maicii Domnului din care a dispărut Iisus Hristos.

Suveranul pontif este unul dintre liderii mondiali cei mai activi în tentativa găsirii unei soluții de pace în Ucraina.