ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Starețul Marii Lavre Pecerska, mitropolitul Pavel Lebed, a fost eliberat, luni, 7 august, din arestul preventiv, după ce i-a fost plătită cauțiunea fixată de instanță.

Anunțul eliberării a fost făcut de avocatul ierarhului, Nikita Checkman pe canalul său de Telegram.

Avocatul a amintit că, în data de 14 iulie, tribunalul districtului Solomenski din Kiev i-a schimbat mitropolitului Pavel măsura consemnării la domiciliu în arest preventiv, stabilind o cauțiune de 33 de milioane de grivne (aproximativ 81.000 de euro).

Checkman, care este și preot, a afirmat că „suma părea imposibil de plătit la prima vedere”.

El a scris pe Telegram:

„Pe site-ul de internet al Bisericii Ortodoxe Ucrainene au fost publicate detaliile încât oricine să poată ajuta la plata cauțiunii pentru mitropolitul Pavel, grăbind eliberarea sa din centrul de detenție provizorie. Evenimentul de astăzi este meritul comun al credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care au dovedit că nimic nu este imposibil”.

Părintele-avocat adaugă:

„Cauțiunea a fost plătită de aproximativ o mie de persoane.”

După ce a fost eliberat, în mașina care îl transporta de la arest, mitropolitul Pavel a transmis un mesaj video de mulțumire, îmbărbătare și binecuvântare, având lacrimi în ochi.

Mesajul a fost publicat tot pe canalul de Telegram al lui Checkman:

„Binecuvântare tuturor celor care au contribuit (cu bani), Dumnezeu să vă dea sănătate și mântuire. Mai ales, fraților și surorilor, nu vă pierdeți credința. Rămâneți credincioși lui Dumnezeu, Bisericii și patriei noastre pământești.”

Ierarhul a adresat un mesaj separat monahilor din Marea Lavră a Kievului, care se confruntă cu prigoana autorităților:

„Un lucru vă cer: rămâneți uniți în credință, în dragostea de Biserică și de patrie. Pe cei care luptă îi vom ajuta rugăciunile noastre. Iar pentru cei care deja au trecut în veșnicie, Domnul să le dea iertarea de păcate. Pentru că nu există iubire mai mare decât să îți dai viața pentru aproapele tău. Ei și-au dat-o pentru a noastră. Și a copiilor noștri, a soldaților noștri, fie ca Domnul să ne dea pace și prosperitate.”

Mitropolitul Pavel a adăugat că, în detenție, a citit Patericul, în care poporul îi răscumpăra pe conducătorii care cădeau în păcat, în ciuda voinței acestora de a fi mântuiți.

„Astăzi se întâmplă din nou acest lucru, în vremea noastră, în secolul XXI.”