ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regimul de la Kiev este în penurie de rachete occidentale cu rază lungă de acțiune, astfel încât forțele ucrainene le lansează tot mai rar spre teritoriul rusesc.

Un articol de vineri din New York Times arată că rachetele balistice sol-sol tactice, cu combustibil solid, așa-numitele ATACMS, ale căror lovituri asupra teritoriului Rusiei au fost autorizate de administrația Biden „en fanfare”, nu s-au dovedit nici pe departe arma secretă care să schimbe soarta războiului, așa cum nu au fost anterior nici lansatoarele de rachete HIMARS, nici tancurile Abrams, nici avioanele F-16.

Statele Unite au transferat Ucrainei aproximativ 500 de rachete ATACMS, a căror rază de acțiune este de circa 300 de kilometri, scrie ziarul american.

După o perioadă de frenezie a Kievului, care le-a folosit intensiv asupra teritoriului rusesc, din ele au mai rămas în jur de 50. Plus câteva rachete britanice Storm Shadow.

Ucraina nu va putea conta pe un stoc nou, mai ales după venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care a criticat loviturile cu rază lungă asupra Rusiei.

New York Times scrie că, acum, când regimul de la Kiev mai are „foarte puține rachete” ATACMS, le folosește cu multă zgârcenie.

Oficiali ai NATO, citați de ziarul american, afirmă că „eficiența rachetelor a fost una limitată și nu a modificat cursul războiului”.

Însă nici nu au dus la escaladarea conflictului, acum se temeau unii, în special datorită reținerii Moscovei, care a refuzat escaladarea, așteptând învestirea lui Donald Trump.

În concluzie, ATACMS-urile au eșuat la fel cum, la vremea respectivă, au făcut-o alte „arme minune”, precum lansatoarele de rachete HIMARS, tancurile Abrams și avioanele de luptă F-16.

Vineri, forțele ruse au anunțat doborârea celui de-al doilea avion F-16 ucrainean.