ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada Ucrainei de la Washington a organizat pe 8 decembrie o recepție cu ocazia zilei forțelor sale armate. Evenimentul a fost unul cu totul ieșit din comun.

Festivitatea a avut loc în buricul capitalei americane, la Centrul Ronald Reagan, situat la câteva sute de metri de Casa Albă. La ea a fost prezent inclusiv șeful statului major al forțelor armate americane, generalul Mark Milley.

Pe invitația la eveniment se preciza că acesta are loc „cu sprijinul” a patru mari companii americane producătoare de armament – Northrop Grumman, Raytheon, Pratty & Whitney și Lockheed Martin – ale căror logouri figurau pe invitație.

Cele patru firme sunt principalele beneficiare ale războiului din Ucraina și ale livrărilor de arme americane în valoare de zeci de miliarde către regimul de la Kiev.

Potrivit unui articol apărut vineri în Vox, publicație apropiată Partidului Democrat, unii dintre observatori, văzând invitația, „au râs în hohote”.

Un expert citat de Vox a declarat:

„Mi se pare realmente bizar că au pus asta pe o invitație.”

Iar un profesor universitar a adăugat:

„Faptul că nu s-au simțit jenați, este foarte interesant.”

Cei doi au dorit să își păstreze anonimatul, scrie publicația, deoarece participă cu regularitate la evenimentele organizate de ambasadă.

Vox a comentat:

„Sponsorizarea explicită arată cât de apropiate au devenit principalele firme militare subcontractoare cu Ucraina și cât de mult au de câștigat de pe urma războiului.”

Și articolul a adăugat:

„Invitația reprezintă o expresie clară a modului în care războiul din Ucraina este profitabil pentru afaceri. În timp ce Ucraina duce un război de apărare împotriva brutalei invazii a Rusiei, ucrainenii din Washington au făcut presiuni asupra SUA să trimită Ucrainei mai multe arme. Până acum, administrația președintelui Biden a angajat un ajutor militar substanțial de 19,3 miliarde de dolari din februarie 2022.”

Cele patru companii care au sponsorizat recepția produc între altele sisteme de apărare anti-rachetă și rachete anti-tanc, din care administrația Biden a expediat în Ucraina cantități importante.

Drept urmare, prețurile acțiunilor acestor companii au explodat. De pildă, potrivit Vox, acțiunile Lockheed-Martin au crescut din februarie cu 38%.