ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou război al declarațiilor a izbucnit între Kiev și Budapesta, după ce Zelenski a acuzat „prietenia” Ungariei față de Rusia.

Într-un interviu acordat vineri, președintele ucrainean l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban, afirmând că acesta are un „comportament nepotrivit” pentru un membru NATO.

Prin urmare, a spus Zelenski, Orban și guvernul său nu ar trebui să fie consultați în legătură cu problemele importante de apărare, cum ar fi aderarea Ucrainei la NATO.

Zelenski a declarat:

„Mi se pare că în rândurile elitei politice din Ungaria domnește confuzia. Este o situație foarte ciudată. Poate o țară NATO să fie în același timp cu Rusia și împotriva NATO?”

Replica Budapestei nu a întârziat. Ministrul de Externe Peter Sijjarto a declarat că Zelenski nu are nici un drept să judece deciziile Ungariei, subliniind că țara și poporul său au plătit deja, până acum, un preț foarte mare în acest război, inclusiv vieți de unguri.

O aluzie străvezie la recrutarea și trimiterea în linia întâi a frontului a etnicilor unguri din Transcarpatia pe post de carne de tun..

Sijjarto a declarat:

„Din fericire, nu el (Zelenski) este cel care decide. Ungurii au plătit deja un preț extrem mare pentru acest război.”

Și șeful diplomației de la Budapesta a adăugat sarcastic:

Dacă această declarație (a lui Zelenski) înseamnă: „Mulțumesc respectuos ungurilor pentru că au primit și au grijă de peste un milion de refugiați din Ucraina” și „vă mulțumesc respectuos pentru că trimiteți în continuare ajutoare” atunci le răspundem „Cu plăcere” și că pot conta pe noi și în viitor.

Printre luările de poziție recente ale Budapestei care i-au suit sângele la cap lui Zelenski a fost și declarația lui Viktor Orban că autoritățile sale nu l-ar aresta pe Vladimir Putin dacă ar veni în Ungaria, în ciuda mandatului de arestare emis pe numele liderului rus de Tribunalul Penal Internațional.

De la începutul războiului din Ucraina, Viktor Orban a făcut figură separată față de majoritatea liderilor occidentali.

Deși a condamnat invazia Rusiei, el s-a opus constant sancțiunilor economice, afirmând că acestea se întorc împotriva celor care le dictează, a refuzat să trimită arme letale Ucrainei și să lase armamentul către Ucraina să îi tranziteze țara și, în fine, s-a pronunțat constant pentru pace.