ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suveranul Pontif a cerut miercuri „repect” pentru locașurile religioase din Ucraina, făcând o referire specială la Lavra Pecerska de la Kiev, care este amenințată cu evacuarea.

În cuvântul său de la sfârșitul audienței generale, Papa Francisc a spus că „se gândește la călugării ortodocși din Lavra Kievului”.

Întregul personal clerical și administrativ de la Marea Lavră Pecerska a primit ordin de la regimul Zelenski să evacueze locașul până în data de 29 martie.

Motivul: aparțin de Patriarhia Moscovei.

Suveranul Pontif a cerut „părților aflate în război să respecte locașurile religioase” și i-a elogiat pe cei care își dedică viața rugăciunii, „indiferent de denominațiunea căreia îi aparțin”.

Declarația Papei survine la câteva zile după ce Ministerul Culturii de la Kiev a somat personalul Lavrei Pecerska să evacueze locașul, iar Patriarhul Moscovei, Kirill, a lansat un apel către toți capii Bisericilor Ortodoxe și către Papa Francisc să intervină pentru a împiedica samavolnicia.

Spre lauda lui, capul Bisericii Catolice o ia înaintea fraților răsăriteni pentru a sări în apărarea uneia dintre vetrele istorice ale Ortodoxiei, datând veacul al XI-lea.

Amintim că la Lavra Pecerska sunt adăpostite și moaștele Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

Nu doar Lavra Pecerska ci și multe ale biserici ortodoxe sunt prigonite de regimul de la Kiev pe motiv că aparțin de Patriarhia Moscovei.

Inclusiv cele din zonele cu o numeroasă populație românească.

Totuși, ele nu s-au bucurat de sprijinul Bisericii Ortodoxe Române.

Dimpotrivă, printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, BOR s-a spălat pe mâini ca Pillat din Pont de soarta românilor ortodocși din Ucraina, declarând că „nu aparțin de Patriarhia Română”.

Totuși, Bănescu le-a cerut acestora „să se adecveze în mod înțelept, onest și realist... la realitatea tragică din Ucraina... inclusiv în plan bisericesc”.

Adică să se supună!

Este trist că a ajuns să facă Papa Francisc treaba BOR: adică să arate sprijin și compasiune pentru ortodocșii prigoniți.