ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După victoria strategică a Rusiei la Bahmut, regimul de la Kiev continuă să trâmbițeze că mult-așteptata contraofensivă, fostă „de primăvară”, este iminentă.

Însă, șeful Statelor Majore reunite americane, generalul Mark Milley, a desumflat încă o dată promisiunile ucrainene.

Într-o declarație preluată de Associated Press, Milley a avertizat că tancurile Abrams și avioanele F-16 promise de Statele Unite nu vor fi gata la timp pentru contraofensivă.

Generalul de la Pentagon a explicat că, deși pregătirea personalului ucrainean pentru folosirea acestor arme sofisticate a început, ea este una de durată și are nevoie de un „timp considerabil”.

„Toată lumea recunoaște că Ucraina are nevoie de o armată a aerului modernizată. Aceasta va lua un timp considerabil.”

Luna trecută, președintele Joe Biden a dat undă verde țărilor europene să transfere avioane americane F-16 în Ucraina.

Nu este clar încă dacă SUA vor trimite și ele astfel de aparate de zbor regimului de la Kiev.

Însă, pregătirea piloților ucraineni, obișnuiți să zboare doar pe aeronave de producție sovietică, se estimează că va dura între șase luni și un an de zile.

În ce privește pregătirea pentru utilizarea tancurilor Abrams, care a început și ea, „circa 200 de soldați ucraineni au început în weekend un curs de formare de circa 12 săptămâni în Germania, pe tancurile americane, pentru a fi învățați să manevreze, să tragă și să participe la operațiuni interarme”.

Alți 200 de soldați participă la cursuri de instruire pentru alimentarea cu combustibil și mentenanța tancurilor Abrams.

Cele 31 de tancuri americane nu vor ajunge în Ucraina înainte de sfârșitul anului acesta sau începutul anului viitor.