ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regimul de la Kiev are în vedere interzicerea totală a banilor lichizi, a declarat adjunctul șefului administrației prezidențiale, Rostislav Șurma.

Șurma a făcut acest anunț la Londra, în cadrul unei conferințe privind reconstrucția Ucrainei, scrie publicația ucraineană Strana News.

Reprezentantul lui Zelenski a declarat:

„Sunt discuții. Nu vreau să afirm cu certitudine că o vom face. Discutăm despre acest lucru. Însă sunt discuții foarte profunde și serioase cu echipa noastră, cu premierul, cu președintele. Vrem să fim primii cu o economie total fără numerar.”

Potrivit administrației prezidențiale, dispariția banilor lichizi va face aproape imposibile cazurile de corupție.

Cei care se opun ideii susțin că aceasta ar constitui o încălcare a drepturilor omului.

Decizia finală ar trebui să fie anunțată luna viitoare.

„Cred că decizia va fi DA”, a spus Shurma.

Însă Banca Națională a Ucrainei a comentat cu scepticism informația:

Ekaterina Rojkova, prim-directoare adjunctă a Băncii Naționale, susține că, din punct de vedere tehnic, Ucraina este pregătită, dar reținerea vine de la faptul că nici o altă țară din lume nu a luat până acum o asemenea decizie.

 „Sistemul bancar, din punct de vedere al tehnologiei, incluziunii și continuității, este pregătit pentru acest lucru. Dar nu cunosc nici o țară din lume care a renunțat complet la numerar. Chiar și în țările europene cele mai dezvoltate, o anumită cantitate de bani lichizi a rămas în circulație. Cunosc chiar și exemple negative: atunci când această cantitate de bani lichizi a fost redusă la minimum, populației nu i-a plăcut acest lucru.”

Rojkova a propus reducerea cantității de lichidități, dar fără a renunța deocamdată la numerar.

„Nu sunt sigură că putem să nu avem nici un ban lichid în circulație.”

Renunțarea totală la banii lichizi și digitalizarea tuturor tranzacțiilor este unul dintre obiectivele Marii Resetări, care ar duce la controlul total al populației de către stat.

La foarte scurt timp de la începutul războiului, a devenit evident că Ucraina este văzută ca un poligon de încercare pentru Mare Resetare.

În mai multe rânduri, oficialii de la Kiev au făcut afirmații că doresc ca Ucraina să devină „cel mai digitalizat stat din lume”, unde, de pildă, să fie introdusă „Justiția Preventivă” iar oamenii să fie judecați în tribunale de către roboți.