ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce presa și politicienii de la București tac mâlc în legătură cu abuzurile regimului Zelenski asupra etnicilor români, în Ungaria este agitație mare: se vorbește de „epurare etnică”.

Based Hungary publică un grafic potrivit căruia cetățenii din provincia ucraineană Transcarpatia sunt mobilizați pe front într-o proporție mult mai mare decât cei din alte provincii.

Într-opostare pe Twitter, aceeași sursă acuză faptul că „ungurii, rușii, românii și slovacii sunt folosiți pe post de carne de tun în fața obuzelor artileriei ruse”.

Într-o altă postare se afirmă:

„În Transcarpatia are loc o mobilizare de proporții nemaivăzute până acum de la începutul războiului. Potrivit relatărilor, sute de militari și polițiști ucraineni au luat Transcarpatia prin surprindere în ultimele zile.”

O altă postare explică proporțiile mobilizării:

„Fac un recensământ, distribuie ordine de recrutare și îi adună: de pe străzi, din magazine, din autobuze, la grădinițe și la chioșcurile de presă. Până și în așezările de romi.”

Estepostată și o imagine cu un bărbat rom luat pe sus de soldații ucraineni cu explicația:

„Adulții sunt săltați în timp ce copiii țipă după tații lor.”

În continuare, Based Hungary prezintă pe contul său de Twitter mai multe imagini cu bărbați ridicați de pe stradă sau din magazine și cafenele, în orașe precum Beregovo, Vinogradov sau Surt.

Potrivit aceleiași surse, ungurii din Transcarpatia sunt înrolați în Brigada 128 Vânători de Munte din Munkacs și trimiși să lupte în bătăliile sângeroase de la Soledar, Kremina, Popasna și Herson.

Pe de altă parte, ziarul Magyar Nemzet este citat cu afirmația că „morgile din Transcarpatia sunt pline” de trupurile celor care au murit pe front.

Publicația Metropol afirmă la rândul ei că „sute de cadavre ale etnicilor unguri mobilizați și uciși pe front zac depozitate în vagoane frigorifice în Trancarpatia, la numai câteva sute de metri de frontiera cu Ungaria”.

Metropol afirmă că ritmul cu care cadavrele sunt predate familiilor celor uciși este intenționat încetinit din decizia regimului Zelenski, pentru a nu provoca revoltă în rândurile populației locale.

De aceea, spune publicația, în vagoanele frigorifice zac cadavrele unor bărbați care au murit chiar și de câteva săptămâni și nu au fost date rudelor.

Din vagoanele care pot adăposti fiecare câte 500 de corpuri, sunt scoase și predate zilnic doar câte patru sau cinci.

În Ucraina, numărul morților este considerat secret de război. Oricine încalcă „secretul”, persoană privată sau presă, riscă închisoarea.