ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Petr Pavel, președintele Cehiei, a îndemnat regimul de la Kiev să nu se precipite aruncându-se în mult-așteptata contraofensivă împotriva Rusiei pentru a evita „piederi îngrozitoare” și a nu rata astfel o șansă istorică.

Pavel, care este general în rezervă și care a fost consilier militar principal al NATO, a avertizat în privat regimul ucrainean în privința riscurilor pe care le poate avea o operațiune grăbită.

În întâlnirile private pe care le-a avut la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski și cu premierul Denis Șmihal, Petr Pavel le-a atras acestora atenția că, de data aceasta, contraofensiva va fi lipsită de elementul surprizei, care a adus succesul operațiunilor militare ucrainene de anul trecut de la Harkov și Herson.

Într-uninterviu pe care l-a oferit ziarului britanic The Guardian, liderul ceh a declarat că și la Kiev există o oarecare reținere în acest sens, dată fiind capacitatea militară insuficientă a Ucrainei, în acest moment.

„Se pare că au sentimentul că nu au tot ce le trebuie pentru a lansa cu succes o operațiune.”

Și Pavel a adăugat:

„Ar putea exista tentația de a face presiuni asupra lor, în dorința de a obține câteva rezultate demonstrative... Ar fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă eșuează, deoarece nu vor mai avea o altă ocazie, cel puțin nu anul acesta.”

Ucraina ar risca „pierderi îngrozitoare”, a explicat președintele Cehiei, „deoarece este foarte complicat de a avea în același timp efectivele necesare, logistica munițiilor și finanțarea combustibilului.”

Și fostul general a conchis:

„Pur și simplu, va exista o singură șansă anul acesta așa că trebuie să fie un succes.”