ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul unei discuții telefonice cu șeful CIO, Zelenski i-a spus acestuia că Rusia trebuie să sufere o „izolare totală” pe scena mondială, inclusiv la evenimentele sportive internaționale.

Este nevoie de o epurare totală și permanentă a sportivilor ruși din cadrul competiției olimpice, a declarat liderul de la Kiev în cadrul convorbirii cu președintele CIO, Thomas Bach.

Drept urmare, sportivilor ruși ar trebui să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice chiar și sub steagul CIO.

Zelenski a afirmat:

„Din luna februarie (când a avut loc invazia Rusiei – n.r.), 184 de sportivi ucraineni au murit în urma acțiunilor Rusiei. Nimeni nu trebuie să încerce să fie neutru atunci când bazele vieții pașnice sunt distruse și valorile universal umane sunt ignorate.”

Zelenski este cel care l-a sunat pe Bach după ce acesta a dat de înțeles că egata să permită sportivilor din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice de vară de la Paris, din 2024, o schimbare importantă de discurs, după ce anterior Bach și CIO înclinaseră spre o interdicție totală.

Totuși, în ultimele luări de poziție, Bach a afirmat că sportivii din aceste două țări pot participa, dar nu sub culorile lor naționale, ci sub un steag neutru.

Într-o conferință de presă de săptămâna trecută, președintele CIO a declarat:

„Sportivii nu trebuie pedepsiți pentru actele guvernelor lor, atâta vreme cât nu contribuie la ele sau nu le sprijină. Ceea ce nu am făcut niciodată și nu dorim să facem este să le interzicem sportivilor să participe la competiții doar din cauza pașaportului lor.”

Însă Zelenski nu a fost de acord, după cum arată un comunicat de presă al CIO:

„În cadrul convorbirii telefonice, președintele ucrainean a cerut izolarea totală a Rusiei și rușilor de restul comunității mondiale. Din punctul său de vedere, acest lucru trebuie să se aplice și sportivilor.”

Interesant este că, spre deosebire de alți lideri internaționali, care se grăbesc să se facă preș în fața lui Zelenski, Bach a rămas ferm pe poziții.

Iată ce adaugă comunictatul de presă:

„În acest context, președintele CIO a explicat misiunea unficatoare a Comitetului Internațional Olimpic și a Jocurilor Olimpice, așa cum este înscrisă ea în Charta Olimpică. La sfârșitul acestei convorbiri deschise și constructive (termeni care în diplomație arată existența unor divergențe importante – n.r.) cei doi președinți au convenit să țină legătura.”

La JO de iarnă de la Beijing, din 2022, cu câteva săptămâni înaintea invaziei Rusiei în Ucraina, sportivii ruși au concurat sub drapelul Comitetului Olimpic, din cauza sancțiunilor anterioare instituite de Agenția Mondială Antidoping.