ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Kiril al Moscovei a cerut un armistițiu în Ucraina, în Ajunul și în prima zi de Crăciun pe stil vechi.

Într-un mesaj postat pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril scrie:

„Eu, Kiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, lansez către toate părțile implicate în conflictul sângeros un apel la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun, de la (ora) 12:00, pe 6 ianuarie până la 24:00 pe 7 ianuarie astfel încât persoanele ortodoxe să poată participa la slujbele din Ajunul Crăciunului și de ziua Nașterii lui Hristos.”

La scurt timp, după o convorbire telefonică avută cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în care s-au discutat inclusiv perspectivele unor negocieri de pace, Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse o încetare a focului de 36 de ore, de vineri la prânz până sâmbătă la miezul nopții.

Într-o declarație publicată pe site-ul Kremlinului se arată:

„Având în vedere apelul Sanctității Sale, Patriarhul Kiril I, ordon Ministerului Apărării al Federației Ruse să adopte un regim de încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact a părților, în Ucraina, de la (ora) 12.00 pe 6 ianuarie 2023 până la (ora) 24.00 pe 7 ianuarie 2023.”

Este vorba așadar de o decizie UNILATERALĂ și NECONDIȚIONATĂ a Rusiei de a înceta focul.

Totuși, în același comunicat, Putin a adresat un apel părții ucrainene să procedeze la fel:

„Dat fiind faptul că un mare număr de cetățeni practicanți ai religiei ortodoxe trăiesc în zonele de desfășurare a ostilităților, facem apel la partea ucraineană să declare o încetare a focului și să le permită să participe la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun.”

Regimul de la Kiev a respins apelul Kremlinului, denunțându-l ca o „ipocrizie”.

Într-un mesaj pe Twitter, Mihailo Podoliak, principalul consilier al lui Volodimir Zelenski, a scris:

Unu. Ucraina nu atacă un teritoriu străin & și nu ucide civili. Așa cum face FR (Federația Rusă). Ucraina distruge doar membrii armatei de ocupație de pe teritoriul său...

Doi. FR trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va avea un „armistițiu temporar”. Țineți-vă ipocrizia pentru voi.

Anterior, Podoliak numise apelul Patriarhului Kiril o „capcană”.

În prima zi de Crăciun, Patriarhul Epifanie, al Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, a anunțat că va săvârși liturghia în Catedrala Adormirii Maicii Domnului de la Lavra Pecerska din Kiev, confiscată de regimul Zelenski de la Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată sub jurisdicția Moscovei.

Patriarhul Epifanie nu a comentat propunerea de armistițiu făcută de Moscova.