ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Relațiile dintre Moscova și Varșovia se răcesc pe zi ce trece, pe fondul războiului din Ucraina, în care Polonia este una dintre vocile cele mai belicoase, și pare o chestiune de timp până când vor fi rupte.

Ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, a reacționat după declarația premierului polonez, Mateusz Morawiecki, care a afirmat că expulzarea ambasadorului Moscovei ar fi ceva „foarte ușor”.

Într-o declarație pe această temă suspentru ziarul rus Izvestia, Andreev a confirmat că „există o asemenea posibilitate”.

Ambasadorul a adăugat:

„Ca acest lucru să devină realitate depinde de deciziile conducerii noastre și de autoritățile poloneze.”

Cu o zi înainte, într-o declarație pentru televiziunea poloneză, premierul polonez Morawiecki afirmase că țara sa are în vedere o reducere a personalului diplomatic rus.

„Este foarte ușor să rechemi un ambasador. Iar rușii îl vor rechema pe ambasadorul nostru. Într-o asemenea situație fluxul de informații în ambele direcții ar fi și mai restrâns.”

Luna trecută, Moscova a reacționat cu mare iritare după ce autoritățile poloneze au pătruns într-o școală aparținând de ambasada Rusiei și au confiscat clădirea.

Personalului școlii i s-au dat câteva ore pentru a-și face bagajele și a evacua locul.

Ministrul de Externe polonez a explicat atunci gestul Varșoviei afirmând că punea în aplicare o sentință a unei instanțe și că clădirea în care se afla școala fusese „închiriată ilegal de către ambasada Rusiei de ani buni”.

Moscova a susținut că clădirea în care funcționa școala se bucura de imunitate diplomatică, dar Varșovia a respins ideea.

Însă picătura care ar putea vărsa paharul relațiilor dintre cele două țări este faptul că în Polonia a ajuns primul transport de rachete americane cu rază lungă HIMARS.

Varșovia a anunțat că acestea ar putea fi amplasate în apropierea frontierei comune pe care Polonia o are cu Rusia, lângă enclava rusă Kaliningrad.

Într-o conferință de presă, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat:

„Arma (HIMARS) va fi amplasată în partea de nord-est a țării noastre... Misiunea ei va fi să descurajeze agresorul.”

Potrivit Associated Press, Polonia intenționează să cumpere nu mai puțin de 500 de baterii de rachete HIMARS din Statele Unite.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews